Noul Cod civil, instituie ca regulă generală exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți, după divorț.
In aceasta situatie aveti nevoie de acordul sotului pentru parasirea tarii impreuna cu minorul.
Numai în situația în care există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța de tutelă va hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată de către unul din părinți, celălalt părinte păstrând dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare al copilului, sau în mod excepțional de către alte persoane .
Odată cu divorțul, instanța de tutelă hotărăște asupra raporturilor dintre părinți și copilul lor, ținînd seama de interesul superior al copilului, de învoiala părinților, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială, după ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani (dacă se impune, chiar și a copilului care nu a împlinit 10 ani).
În situația divorțului în instanță, atunci când părinții nu au ajuns la un acord sau acordul acestora încalcă interesul superior al copilului, locuința copilului se stabilește odată cu pronunțarea divorțului, la părintele cu care locuiește în mod statornic sau, în cazul în care a locuit cu ambii părinți până la divorț, la unul dintre ei, ținând seama de interesul superior al copilului. În mod cu totul excepțional, în situația în care interesul superior al copilului o impune, instanța poate stabili locuința copilului, la bunici, alte rude, alte persoane ori o instituție de ocrotire.
Recomandarea mea este sa va angajati un avocat care sa va asiste.
putem spune ca este in interesul suprem al copilului faptul ca imi voi stabili domiciliul in Statele Unite unde el ar avea acces la o formare personala si ulterior profesinala mai buna decat in Romania?--aici ma refer strict la scoli si universitati de prestigiu.
Cu siguranta, NU.
Regula este autoritatea parinteasca comuna si domiciliul la unul din parinti. Daca EL cere program de vizita extins-si o poate face, ati crescut acel copil impreuna 9 ani-plecarea Dvs. in State afecteaza dreptul LUI la relatia cu copilul.
In schimb, daca plecati singura, iar copilul ramane cu EL, nimeni nu judeca si invers: Dvs. nu va puteti vedea copilul decat pe skype. Dar tinand cont ca Dvs. ati ales aceasta cale, se considera ca acceptati consecintele.
Este o parere de observator extern, nu de jurist.
domnule martozone, in cazul in care nu ati citit cu atentie am subliniat faptul ca impreuna cu sotul meu am hotarat ca este mai bine pentru noi si copil sa ne separam , iar faptul ca eu am posibilitatea de a ma stabili in State , inclusiv aceea de a-i oferi fiului meu o educatie net superioara fata de cea din Romania nu face din mine o mama care vrea sa ingradeasca intr-un fel sau altul posibilitatea tatalui de a-si exercita autoritatea parinteasca! iar acum va intreb in calitate de parinte -in cazul in care sunteti parinte si aveti idee ce inseamna asta---doar pentru a va"razbuna" pe sotie sau doar pentru a-i demonstra ca sunteti superior, l-ati priva pe fuil/fiica dumneavoastra de o viata mai buna? in cazul in care raspundeti cu da , nu sunteti decat un egoist care nu doreste nici decum binele copilului , ci satisfactie personala , iar daca raspundeti cu nu , atunci inseamna ca intelegeti de ce doresc ca fiul meu sa fie cu mine .
Cat desper dreptul la vizita eu i-as sugera sotuilui meu ca baiatul sa locuiasca cu el in perioada vacantelor -asta in cazul in care ar fi de acord ...
Stimata doamna, am citit cu atentie ce ati scris si , ca si Dvs. ne confruntam cu probleme privind minorul.(Sunt o doamna:yes:)
Eu sunt de acord cu cu ce spuneti(adevarat, doar partial, privitor la studii), insa studiind legile, participand la propriile termene in instanta, am vazut cum se pune problema.
De ce spun ca argumentele Dvs. privind formarea profesionala superioara in USA nu va avantajeaza:
- cum dovediti ca acolo este ma buna scoala pe care o va frecventa copilul decat cea de aici? si aici, si acolo sunt scoli mai bune sau mai slabe
In orasele resedinta de judet din tara sunt licee foarte bine cotate, ale caror elevi iau premii la olimpiade internationale
-Universitati de prestigiu sunt si in Europa, nu numai peste Ocean,insa accesul la ele este conditionat de pregatire si, mai ales in USA, de bani. Deci faptul ca minorul studiaza in USA nu inseamna implicit admiterea sa la acele universitati.
In plus, va sugerez sa va interesati daca pentru calatoria minorului in USA, nu se cere acordul expres al tatalui, chiar daca ati reusi sa obtineti autoritatea parinteasca unica.