avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... dobandire drept de proprietate teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

dobandire drept de proprietate teren

povestea (sau problema) ar fi, in linii mari, urmatoarea:

in urma cu vreun secol, o persoana (A) primeste, cu titlu de proprietate, un teren aflat intr-un sat de munte. acesta se invecineaza in aval cu o alta proprietate intravilana, in fata este albia paraului, in spate este muntele - cu padurice si fanete, iar in amonte o ulicioara si din nou padurice. o data sau de doua ori pe an, in sezonul rece, pe acea ulicioara isi ducea fanul acasa proprietarul fanetei (B) invecinate (extravilan).
proprietarul terenului (A), deranjat si de faptul ca neavand niciun vecin in amonte, iar toate inundatiile ii distrugeau terenul, ingradeste si ulicioara respectiva, pentru a putea face lucrari de aparare in fata inundatiilor (zid de piatra, plantatie de copaci etc.), cazand de acord cu proprietarul fanetei (B), ca iarna sa-i permita acestuia sa treaca cu fanul prin curte (fosta ulicioara), ba mai mult, realizand si o alta cale de acces laturalnica.
dupa mai bine de 50-60 de ani de pace, timp in care proprietaru A a mai construit si alte "acareturi" pe fosta ulicioara, iclusiv consolidarea si intretinerea anuala a lucrarilor efectuate impotriva inundatiilor (care apara vreo 20 de gospodarii) unul din urmasii proprietarului fanetei (B) face presiuni la Primaria locala, iar aceasta emite o somatie care obliga proprietarul A la refacerea ulicioarei de acum mai bine de jumatate de secol.

intrebari:
1. care ar fi temeiul legal cu care proprietarul A ar putea ignora aceasta somatie.
2. este posibil ca dupa peste 50 de ani in care nimeni n-a revedincat nimic, ba, mai mult, nimeni n-a miscat un deget in amenajarea zonei (daca proprietarul A n-ar fi facut lucrarile de indiguire, acea ulicioara disparea de mult), sa aiba cineva dreptul de a cere acest lucru, fara a plati macar despagubiri?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 21:57, 4 Mai 2012
Trebuie invocata dobandirea dreptului de proprietate asupra ulicioarei prin uzucapiunea de 30 ani.
Aceasta se face printr-un proces impotriva satului/comunei reprezentat/reprezentata prin primar.
multumesc pentru raspunsul prompt. am citit articolul respectiv, dar nu cred ca pot interpreta 100% corect partea subliniata:
"Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar.
in alta ordine de idei, aflu acum ca Primaria respectiva nu nominalizeaza in citatie vreun "plangaret", multumindu-se cu sintagma "cetatenii", si nu face vreo trimitere la Codul Civil, ci, doar in final, face trimitere la art.220 din Codul Penal - ceea ce mi se pare o aberatie.
Sub nume de proprietar inseamna ca a stapanit terenul exact asa cum l-ar fi stapanit un proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santuri pentru ape pluviale v23c06 v23c06 Am un teren la tara, intravilan, la marginea satului, zona de ses. Alaturi de terenul meu era un sant de scurgere a apelor pluviale si un drum catre o padure ... (vezi toată discuția)
In cf mai putin, in realitate mai mult istanmoni istanmoni Buna ziua, Mostenesc , ca urmare a decesului tatalui meu, curte+case+fanete+teren arabil+anexe , intr-un sat in zona de munte. Am fost la notar, si facem ... (vezi toată discuția)
Avem sau nu pamant? amalia.p amalia.p Buna ziua, Nu stiu daca s-a mai discutat,am cautat prin forum dar nu am gasit. As vrea sa aflu daca bunicul tatalui meu avea pamanturi (din ce stiu eu, ... (vezi toată discuția)