avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Am primit o sentinta civila prin care un salariat al nostru este obligat sa plateasaca pensia lunara de intretinere "pana la terminarea studiilor de catre reclamanta, dar nu mai mult de implinirea de catre aceasta a varstei de 26 de ani".
Fiica este clasa a-XII-a. Pana la ce data se va face retinerea pentru plata pensiei de intretinere! Daca va continua studiile, va beneficia de pensia de intretinere indiferent daca facultatea este de stat sau privata?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dorel Dulau , Consilier juridic 11:13, 5 Mai 2012
Prevederile fostului cod al familiei sau ale actualului cod civil referitor la pensia de intretinere datorata de partintele care nu are in ingrijire minorul au fost coroborate logico-juridic cu prevederile din Legea 263/2012 privind sistemul unitar de pensii publice.
Art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmas:
...
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Sistemul national de invatamant cuprinde unitati si institutii de stat si particulare, iar legea nu distinge in privinta acordarii pensiei de urmas de frecventarea uneia sau alteia dintre aceste categorii de institutii.
In concluzie, veti institui poprire pe salariu cu nume de pensie de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani ai copilului, daca se face anual dovada ca se afla in continuarea studiilor, fara a face diferenta intre formele de invatamant, daca aceasta institutie este acreditata conform legii invatamantului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Da, trebuiesc platite pensiile de intretinere , indiferent de tipul invatamantului, respectiv de stat sau privat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara de urmas vioalex8 vioalex8 Buna seara! Va rog frumos, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta: Primesc o pensie militara de urmas, iar de curand am terminat facultatea.Problema este ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara coryna_urziceanu coryna_urziceanu Pensia alimentara se plateste dupa varta de 18 ani,indiferent de forma de invatamant?(de stat sau privat) (vezi toată discuția)