avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complicitate la inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complicitate la inselaciune

Am si eu o nelamurire. Va dau un exemplu concret in care sunt implicata:
2 persoane ajuta 10 indivizi sa obtina credite bancare prin inmanarea de acte false , cu care cei 10 indivizi sau prezentat la banca si au obtinut credite ulterior.Deci cele 2 persoane au calitatea de complici si celelalte 10 persoane, de autori, care au savarsit fapta cu intentie.
Dupa obtinerea creditelor respective, la sesizarea bancii, a inceput urmarirea penala impotriva celor 12 persoane, care , la intocmirea rechizitoriului, cele 2 persoane , ca si complici la faptele savarsite de cei 10 invinuiti, au fost trimise in judecata pentru complicitate la inselaciune, iar cei 10 invinuiti , care au fost incadrati la infractiunea de inselaciune prev. de art.215 al1,2 si 3 Cp si la art.291 Cp care prev.uz de fals , au fost scosi de sub urmarirea penala si incadrati la art.10 lit b Cpp raportat la art.18.1 Cp si citati in acelasi timp ca si martori la proces.
Ca sa vedeti cat de dreapta e legea noastra si mai ales a celor care o aplica.
1. cum pot fi citati ca si martori in propriul proces , chiar persoanele care au fost invinuite de o infractiune , cand un martor trebuie sa fie o persoana neutra de proces nu implicata activ.
2. cum poate fi trimis in judecata un complice, cand autorul a fost scos de sub urmarirea penala, avand in vedere ca complicele este strans legat de faptele autorului si daca nu exista fapta autorului, nu exista complice.
Iar celor doi complici sau emis chiar si mandate de arestare preventiva in timpul urmarii penale, iar instanta nu sa sesizat de eroarea respectiva si nici avocatii celor doi.
Deci, astept raspunsurile voastre.

#-o


Ideea de baza este ca in cazul dvs. fara complice autorul nu putea comite infractiunea.Complicele este periculos pentru societate si nu autorul.
Autorul presupun ca achita si prejudiciul.

Treapta de ierarhizare nu exista.Conteaza ceea ce este in concret.
Este adevarat ca cel mai adesea autorul este cel care prezinta un pericol mai mare dar exista si exceptii, una dintre ele fiind cea evocata de dvs.

Cazuri asemanatoare pot exista si in caz de furt insa ca situatia inversata.Ajunge la inchisoare autorul si scapa complicele cu o amenda administrativa.
Domnule,
în caz de participaţie decurge,în principal, următoarea consecinţa:
Circumstanţele reala de agravare se răsfrâng asupra tuturor participanţilor care le-au cunoscut sau prevăzut.
Săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală este determinantă pentru existenţa participaţiei,ea atribuind formelor de participaţie (instigare, complicitate) sens penal. În lipsa faptei, chiar dacă s-a efectuat un act de complicitate, acesta rămâne fără semnificaţie penală. De asemenea instigarea neurmată de executare nu apare ca o formă de participaţie, ci ca o infracţiune de sine-stătătoare.
Din condiţia examinată rezultă că participaţia nu poate exista decăt pe lângă o altă activitate penală realizată în forma tipică a acesteia, participanţii neputănd exista, în sensul legii penale, independent de autor; de asemenea rezultă că actele autorului au o poziţie hotărâtoare, determinând atât modalităţile de executare ale infracţiunii (fapt consumat, tentativă pedepsibilă), cât şi încadrarea juridică a faptei săvârşite .

Va multumesc pentru asistenta .
Presupun ca sunteti studenta la drept.
Eu sunt avocat.
Ceea ce va spun se intampla des in practica mea avocatiala.Nu va relatez din ceea ce aud de la altii ci din ceea ce stiu eu exact ca s-a intamplat.

Ceea ce ziceti dvs. tine de teorie si nu are relevanta in practica acestui caz.Teoria dvs. este corecta insa neaplicabila.
Dvs. faceti o confuzie in sensul ca parchetul ar fi obligat sa trimita in judecata pe toata lumea.
Parchetul nu este obligat sa procedeze asa.

V-am spus ca am avut multe cazuri de acest fel ce s-a intamplat si ce se poate intampla.
Pentru mine este ceva vechi,iar pentru dvs. constituie o noua descoperire.

Vor fi multe lucruri care va vor mira si in viitor, lucruri pe care nu le invatati la facultate.
Dar ce parere aveti de aplicarea art.41 alin2 Cp celor 2 complici, avand in vedere ca faptele lor fiind incadrate la art.215 alin1 si 2 Cp si art.290 Cp ambele cu aplicarea art.33 Cp,
nu pot fi raportate si la art.41 alin1 Cp, deoarece, dupa cum stiti art.41 se refera la Unicitatea infractiunii continuate si a celei complexe
iar la primul alineat se prevede ca : În cazul infracţiunii continuate şi al infracţiunii complexe nu există pluralitate de infracţiuni.
Dar au fost totusi trimise infractiunile respective la aplicarea art.33 Cp.
Aplicarea in cauza, in legatura faptelor de mai sus este gresita.
Ori, intrucat ,autorii inselaciunii fiind multipli, ajutorul dat de complici celor 10 invinuiti, nu pot constitui o complicitate unica in forma continuata, ci tot atatea fapte de complicitate autonome - in concurs real -cati autori sunt si au fost identificati de organele de urmarire penala.
Aceasta nu vi se pare o greseala de incadrare?
Se merge pe art 41 CP in ceea ce priveste rezolutia infractionala.
Probabil ca art 33 se refera la celelate infractiuni existand mai multe infractiuni dintre care unele aflate in concurs.
Aceasta ar fi explicatia insa neanalizand dosarul nu pot sa imi dau seama in concret.

Alte discuții în legătură

Desfasurarea unui proces penal pentru infractiuni economice ContSters328245 ContSters328245 Doresc sa depun o plangere penala ca parte vatamata impotriva unor persoane care au savarsit infractiuni economice. Impotriva acestor persoane si a faptelor ... (vezi toată discuția)
savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna ContSters125947 ContSters125947 \"Savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna\" Daca esti acuzat de o fapta de inselaciune care a avut caracter continuat insa tu nu ai stiut ... (vezi toată discuția)
Speta - participatie improprie smara smara as dori daca se poate sa aflu un exemplu la: participatia improprie in forma intentie-culpa, cand instigatorul si complicele actioneaza cu intentie iar autorul ... (vezi toată discuția)