avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lamuriri privind raspundere frauda administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lamuriri privind raspundere frauda administrator

Buna ziua , sper sa pot expune corect corect si pe inteles nelamurirea mea:
In anul 2010, un locatar din blocul in care locuiesc, locatar al carei sotii era la vremea respectiva si cenzorul asociatiei, a descoperit ca administratorul a delapidat sume de bani prin neplata facturilor catre furnizori.In acel moment respectivul locatar nu a anuntat organele responsabile pentru rezolvarea situatiei, din motivul , cred eu , pe care banuiesc ca vi-l imaginati, si , la o adunare generala ad hoc si spontana, a fost numit presedinte........Mai departe acesta a mers pe calea santajului pentru recuperarea treptata a datoriei de la administrator.
Cu toate ca se lauda ca a recuperat toti bani , problema mea este ca , in continuare , cenzor al asociatiei cred ca este sotia acestuia, pe care dupa parerea mea a acoperit o in acel moment.Mai mult in A.G. de anul acetsta, in ordinea de zi a adunarii, nu a fost precizat cine este cenzorul asociatiei , cu toate ca i s-a cerut acest lucru.
Intrebarea mea este , daca cenzorul mai poate fi tras la raspundere pentru complicitate sau neglijenta in serviciu?
Va multumesc.
Conform norme in vigoare,cenzorul/comisia de cenzori detin obligatia legala,ca cel putin o data pe ancu ocazia adunarii generale,sau ori de cate ori este necesar, sa aduca la cunostiinta situatia legalitatii activitatii asociatiei de proprietari.
In masura in care o expertiza financiar-contabila concluzioneaza incalcarea normelor in domeniu,existenta de prejudiciu,organele in drept detin obligatia legala a cerceta circumstantele producverii prejudiciului si persoanele responsabile
Aveti dreptul in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 sa aflati toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si le cerere,la orice document al acesteia
Daca presedintele de asociatie refuza lamurirea situatiei,aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie,care poate dispune verificari
tezeu15 a scris:

Cu toate ca se lauda ca a recuperat toti bani , problema mea este ca , in continuare , cenzor al asociatiei cred ca este sotia acestuia, pe care dupa parerea mea a acoperit o in acel moment.Mai mult in A.G. de anul acetsta, in ordinea de zi a adunarii, nu a fost precizat cine este cenzorul asociatiei , cu toate ca i s-a cerut acest lucru.
Intrebarea mea este , daca cenzorul mai poate fi tras la raspundere pentru complicitate sau neglijenta in serviciu?

Ca sa va lamuriti aveti mai multe posibilitati.
Discutati cu ceilalti membri ai comitetului executivsi poate va lamuriti.
Solicitati sprijinul serviciului din primarie care se ocupa de asociatiile de proprietari.
Participati la o sedinta a comitetului executiv si solicitati efectuarea unei verificari printr-un expert contabil.
Participati la adunarea generala si autopropuneti-va membru in comitet sau cenzor. Daca vecinii va vfoteaza o sa aveti usor acces la documente si puteti efectua singur verificarea.
Daca o sa aveti dovada furtului, a complicitatii la furt, sesizati politia sa demareze o ancheta.
Multumesc mult pentru solutiile prezentate de catre dumneavoastra, dar problema este ca in cadrul acestei asociatiei, presedintele cam face ceea ce vrea,Adica in comitetul executiv sunt persoane care nu au nici o legatura cu ocuparea unei astfel de functii, nu sunt intersati in drept de problemele asociatiei si implicit ale lor, 2. in calitate de mebru al asociatiei pot participa la sedinta comitetutului executiv?
3. La adunarea generala, presedintele a afista o ordine de zi, dar nu s-a tinut cont de ez, acesta discutand ce a vrut dansul si cand a vrut.
4.Dovada furtului efectuat de catre administrator e clar : neplata facturilor catre furnizori la timp si chitantele (pe care eu nu le am vazut inca), prin care administratorul si a achitat suma fraudata.In ceea ce priveste complicitatea cenzorului, care v am zis era sotia actualului presedinte reiese zic eu , clar, din faptul ca dansa ar fi trebuit sa fie prima care sa depisteze si sa rclame frauda, in consecinta dansa fiind dupa parerea mea complice.
Am sa fac o sesizare catre serviciul din primarie care ar TREBUI sa se ocupe despre astfel de probleme, dar care acum ceva vreme in urma, in urma unei alte sesizari pe care am facut o , ireferitor la comportamentul necuviincios si neadecvat al presedintelui de asociatie, mi s a raspuns ca dansii nu au in competenta astfel de sesizari, cu toate ca in legea 230/2007 scire expres organele caare se ocupa de verifixarea si alte activitati ala AP.
iN SPERANTA CU AM PLICTISIT PE NIMENI SU NU AM BATUT CAMPII...VA MULTUMESC, SI ASTEPT UN EVENTUAL RASPUNS.
Problemele sesizate de dvs sunt comune la multe asociatii
Solutionarea intra in responsabilitatea proprietarilor care au calitatea sa isi mandateze in responsabilitatea de presedinte pe un proprietar care sa le reprezinte si sa le apere interesele
Teoretic si legal aveti dreptul sa participati la sedintele comitetului executiv...practic ,daca sesizati probleme care "deranjeaza" membrii sau presedintele comitetului executiv,acestia pot gasi justificari pentru a respinge eventuala dvs cerere de participare la sedintele comitetului executiv
In situatia in care detineti probe temenice si indubitabile asupra incalcari normelor in domeniu,eventual existenta de prejudiciu,sunteti indreptit a formula plangere catre politie sau parchet prin care sa soliciati verificari,eventual incadrarea faptei si identificarea celor responsabili
ynocentta a scris:

Problemele sesizate de dvs sunt comune la multe asociatii

Nu cred ca in multe asociatii sotia presedintelui asociatiei este cenzor al aceleiasi asociatii si ambii acopera un administrator banuit de delapidare de catre un proprietar din asociatie.
@tezeu15,
Membrii comitetului executiv au fost alesi de dumneavoastra chiar daca acum spuneti ca nu au ce cauta in acel comitet.
La sedintele comitetului executiv poate participa orice membru al asociatiei care are de prezentat membrilor comitetului o problema ce priveste asociatia.
La adunarea generala ordinea de zi se pune la vot iar cei prezenti o pot completa si pot di9scuta si alte probleme de interes pentru asociatie.
Neplata facturilor si chitantele pe care nu le-ati vazut, nu sunt dovezi ale delapidarii efectuate de administrator cu complicitatea sotiei-cenzor.


Alte discuții în legătură

Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)
Alegerea presedintelui ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am participat la o sedinta a asociatiei de proprietari unde pe ordinea de zi era demiterea presedintelui asociatiei si a administratorului, in ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)