avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului

buna ziua.
Va rog sa ma ajutati va rog cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. Ce perioada de timp se acorda pentru concediu crestere si ingrijire copil, pentru ca am auzit mai multe variante( ba un an, ba 2).
2. Concediul pre si post natal ce perioada are si cum sunt impartite, cate zile trebuie sa ramana obligatoriu dupa nastere.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:44, 7 Mai 2012
1. Potrivit OUG nr.111/2010 , durata CCC poate fi : de un an, de doi ani sau de trei ani in cazul copilului cu handicap...

Art. 2 din OUG nr.111/2010
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
.........


2. Concediul de maternitate este concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.
Potrivit legii, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
- concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
- concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
In completarea raspunsului dat de colegul @freeelis:

- Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.
- Trebuie sa va hotarati de la inceput pentru ce fel de CCC optati, pana la 1 an sau pana la 2 ani, pantru ca optiunea nu se mai poate modifica dupa aceea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)
Prenantal postnatal indemnizatie iandrei18 iandrei18 1.Buna am urmatoarea problema.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care eu lucrez un weekend da unul nu 7 ore pe zii ... (vezi toată discuția)