avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenantal Postnatal Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenantal Postnatal Indemnizatie

1.Buna am urmatoarea problema.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care eu lucrez un weekend da unul nu 7 ore pe zii lucratoare adica 49 de ore saptamana cand lucrez in weekend 35de ore cand nu lucrez.
2.Pot sa nu iau deloc prenatal si sa imi las toate cele 126 de zile pentru postnatal?
3.Pot sa imi iau prenatal 84 de zile(126-42) si 42 postnatal in felul asta imi influenteaza indemnizatia pentru ca pe perioada prenatalului castig mai multi bani decta sa fii la servici.NU?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:06, 31 Decembrie 2013
1. Pentru calculul indemnizatiei conteaza ca in cele 12 luni anterioare sa aveti realizate venituri impozabile.

OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.


2. Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) se poate lua cum doriti sau cum specifica medicul dvs., cu conditia sa aveti minim 42 de zile dupa nastere.

OUG nr.158/2005:
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.


3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza cu media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediul medical.
Adica: totalul veniturilor din cele 6 luni se imparte la totalul zilelor lucrate in cele 6 luni, media obtinuta (cu 2 zecimale) se inmulteste cu 85% si cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de medical inscrisa pe certificat.
Din indemnizatia de maternitate se retine doar CAS 82 lei (pentru o luna intreaga), asa ca e posibil ca aceasta sa fie mai mare decat venitul realizat prin prezenta la lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru cresterea copilului Dîrminã Florina Dîrminã Florina buna ziua. Va rog sa ma ajutati va rog cu raspunsuri la urmatoarele intrebari: 1. Ce perioada de timp se acorda pentru concediu crestere si ingrijire copil, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului flautella flautella Buna ziua.Sunt angajata ca artist instrumentist in Filarmonica ,cu norma de baza si profesor titular cu contract de munca pe perioada nedeterminata in ... (vezi toată discuția)