buna ziua,eu am cumparat de la parintii mei apartamentul prin act de vanzare-cumparare in anul 2009,tot in acest an dupa cumpararea apartamentului am auzit ca tatal meu lucrand la o asociatie de proprietari,angajat fara forme legale ar fi prejudiciat asociatia cu ceva banuti,acum in 2012 mi-a venit mie,sotului,tatalui , mamei citatii de la judecatorie ca si parati intr-un proces pentru anularea contractului de vanzare-cumparare.intrebarea mea ar fi , se poate anula acest act , sa se revina la vechiul proprietar?se poate cineva legata si de pretul apartamentului de 15000 ron ? multumesc
Se poate. Se numeste actiune pauliana (revocatorie) si are ca scop readucerea imobilului in patrimoniul tatalui dumneavoastra la cererea creditorilor sai.
Conditiile privind actul implica un element material si unul moralvii, reprezentante de - prejudiciu si frauda - ce, trebuiesc dovedite in cadrul procedurii judiciare de catre reclamant, respectiv de creditorul fraudat, astfel ca, daca elementul prejudiciu, ca element material poate fi in mod facil dovedit prin orice mijloc de proba (de regula prin procesul verbal al executorului de constatare a inexistentei de bunuri susceptibile de executare) elementul frauda (elementul moral) ce reprezinta un element de natura psihica (format in mintea debitorului) este mai dificil de probat, si oricum imposibil prin mijloace de proba directe (pentru ca ar presupune o introspectie), astfel, acest element se va dovedi prin orice mijloc de proba (indirecta) ce va evidentia acele imprejurari care sa formeze covingerea judecatorului investit cu solutionarea cererii, ca debitorul la data facerii actului (sau anterior) cel putin cunoaste ca prin aceasta creeaza un prejudiciu creditorului, in plus, practica judiciara a relevant faptul ca, notiunea de frauda - conditie a actiunii pauliene - are un inteles special, ce nu se confunda cu dolul contractual, ci, este suficient ca debitorul sa fi avut cunostinta de rezultatul pagubitor al actului fata de creditor.
Actiune paulina
credite
Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)