avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revocare discretionara beneficii salariale de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revocare discretionara beneficii salariale de catre angajator

Buna ziua,

Am o intrebare pentru specialistii in legislatia muncii.

Situatia este urmatoarea:

- Sant angajat la o companie de mai mult de 7 ani cu contract pe perioada nedeterminata.
- In iulie 2008, ca urmare a schimbarii rolului si pozitiei in organizatie, mi s-a acordat un spor compensator. Practic am trecut de la o schema de salarizare cu comision de vanzari la salariu fix.
- La acordarea acestui spor nu a fost semnat nici un act aditional la cotractul de angajare care sa reglementeze conditiile de acordare si nici nu au fost comunicate in scris sau verbal conditii limitative de acordare.
- Sporul a fost platit luna de luna pana in martie 2012 inclusiv si a fost inclus in fluturasii de salariu intr-o rubrica separata.
- Incepand cu luna aprilie 2012 acest spor a fost retras, explicatia fiind ca sporul a fost acordat discretionar si este retras discretionar si nu este posibila acordarea unei compensatii echivalente sub forma unei mariri a salariului de baza.

Intrebarea mea este: Avand in vedere cele expuse, se poate argumenta dpdv juridic ca fiind platit timp de aproape 4 ani, acest spor a avut un caracter permanent si, in fapt, face parte integranta din pachetul salarial? Ma intereseaza sa stiu daca am justificare juridica in favoarea mea pentru a cere o negociere in vederea reintregirii salariului total la valoarea anterioara retragerii sporului.

Va multumesc pentru ajutor.

Dan

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 9 Mai 2012
Of, este tare greu sa ma fac inteles. Hai sa incercam altfel. In cazul in care decid sa imi dau angajatorul in judecata, din practica juridica creata in jurul legislatiei muncii s-ar putea argumenta cu sanse rezonabile de reusita cele descrise de mine in mesajul meu anterior?
Daca sporul acela ar fi fost reglementat intr-un contract colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii dvs.sau al ramurii de activitate, printr-o reglementare interna privind sistemul de salarizare folosit in firma, adica sa fi existat stipulata undeva obligatia angajatorului de a-l acorda in conditiile date,v-ar fi fost acordat initial in aceste conditii, pt. ca mai apoi sa va fie retras,unilateral de catre angajator,ati fi avut temei juridic de a actiona in instanta angajatorul.Dar,atata timp cat acordarea acestuia s-a facut doar printr-o intelegere intre dvs.angajat si angajator si fara ca macar sa fie stipulat intr-un act aditional la cim-ul initial incheiat,opinia mea este ca in cazul unei actiuni in instanta nu prea ati avea castig de cauza.(repet,este doar opinia mea)
Sa inteleg ca nu se poate argumenta cu sanse rezonabile de castig ca acel spor a devenit un drept castigat prin faptul ca angajatorul l-a acordat si platit cu consecventa, luna de luna, timp de aproape 4 ani?
Chiar daca l-a platit 4 ani, nu l-a acordat ca urmare a unei obligatii reglementate legal ci ca urmare a unei intelegeri libere intre parti,la care poate renunta oricand.
Asa cum specificam,este parerea mea.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Nu se poate argumenta d.p.d.v juridic ca fiind un drept castigat, atata timp cat nu exista un act aditional incheiat anterior ... Legea este cea care stabileşte cadrul general al raporturilor de muncă, contractul colectiv la anumite niveluri concretizează şi dezvoltă dispoziţiile legale într-un grad mai mare sau mai mic de generalizare, iar contractul individual concretizează prevederile contractului colectiv la nivelul unităţii pentru fiecare salariat în parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare contracte colective de munca smeagull smeagull Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Cum poate o societatea comerciala din Romania sa conteste prevederile CCM unic la nivel ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate kerekesmargo kerekesmargo sporul de fidelitate se poate taia fara acordul angajatiilor , ce se intampla daca angajatii nu semneaza actul aditional in acest sens ?? (vezi toată discuția)
Decizie?sau act aditional?sau amandoua? deni15 deni15 cand un salariat trece la o alta transa de vechime, ii faci decizie ?sau act aditional? fiind o modificare la contract mai exact se modifica ... (vezi toată discuția)