avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensie alimentara/ ulterior plata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensie alimentara/ ulterior plata necorespunzatoare -pls help!

buna,
pana anul trecut fostul sot a fost salariat min. interne de unde am primit cu regularitate pensia alimentara( pensie alimentara in cuantum de 25% din venit ,stabilita in baza unei hotarari judecatoresti) . Anul acesta nemaiprimind pensia alimentara ,am aflat de la fostul loc de munca ca s-a pensionat . Dupa 4 luni am depus plangere penala la politie . Dupa aproape o luna de la depunerea acesteia, am primit prim posta de la fostul sot un mandat postal cu mentiunea ca reprezinta pensia pe lunile in care nu a platit, cu o suma de mult mai mica decat cea platita anterior lunar (nu pot sa cred ca pensia unui fost militar nu depaseste 100 EUR)
- Cum trebuie sa procedez in continuare? Plangerea penala isi urmeaza cursul? Politia ii poate cere dovada privind faptul ca a achitat 25% din venituri?
- pensia alimentara se plateste pana la implinirea varstei de 18 ani ( in sentinta scrie pana la majorat) sau in cazul in care copilul este inca liceean - pana la terminarea clasei XII a?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 17:16, 9 Mai 2012
In cazul in care se formuleza plangere penala ptr abandon de familie si tatal copiilor declara ca nu are venit,se poate verifica in vreun fel daca acesta are sau nu venituri?Sau se ia in considerare doar declaratia lui?In cazul in care intr-adevar nu are venituri(declarte)nu are obligatia de a plati cei 200 lei(respectiv cuantumul din salariul minim pe economie ptr 2 copii)?Daca nu a cerut micsorarea pensiei de intretinere nu ar trebui sa plateasca in continuare cat a stabilit instanta?Daca unul din copiii mei este major,plngerea penla o formulez eu sau trebuie sa formuleze el una ptr el si eu una ptr copilul meu minor?
Va multumesc.
Obligatia de întretinere exista între parinti si copii, fara a distinge dupa cum acestia din urma sunt minori sau majori.

Însa, pentru a beneficia de întretinere din partea parintilor, descendentul major va trebui sa dovedeasca starea de nevoie în care se afla, în cazul sau nemaiaplicându-se prezumtia existentei starii de nevoie reglementata de lege numai în favoarea descendentului minor.


Astfel, se considera ca o asemenea stare de nevoie exista pentru descendentul major daca, dupa împlinirea vârstei majoratului, se afla în continuarea studiilor, ceea ce îl impiedica sa se încadreze în munca, si nu realizeaza alte venituri.

Plangerea penala o depune copilul major, daca exista o hotarare in acest sens.


Dispozitivul hotararii va lamureste cu privire la plata pensiei in raport de salariul minim pe economia nationala.


Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Fiul meu major isi continua studiile,fiind elev in clasa a XII-a.Plata pensiei de intretinere s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca inainte ca fiul meu sa fie major.atunci eu si tatal lor nu eram divortati,dar nu mai locuiam impreuna.In data de 8 martie anul curent s-a pronuntat si divortul,am depus la dosar la cererea instantei si adeverinta ca fiul meu cel mare se afla in continuarea studiilor si s-a hotarat mentinerea obligatiei de plata pensiei de intretinere stabilita prin sentinta judecatoreasca ptr AMBII COPII.De aceea va intreb daca plangerea penala trebuie sa o formuleze el,iar eu sa o formulez ptr copilul meu minor.
@Stoica
Va multumesc pentru raspuns!

Inca o precizare - va rog: dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul care este inca elev unde trebuie sa depuna plangerea/ cerere pt a beneficia in continuare de pensie alimentara?
Cererea ptr pensia de intretinere o depune la judecatorie cu adeverinta de la scoala ca isi continua studiile.

Alte discuții în legătură

Major, dar licean - dreptul la pensie de intretinere soaresimo soaresimo Buna ziua, Ma intereseaza daca un copil, la maturitate, 18 ani, care inca este la liceu (a implinit 18 ani in timpul clasei a 12-a) mai are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)