buna seara !
am lucrat intr-un depozit, unde se aflau si materiale radioactive.
in aceasi zona , exploatam si echipamente cu raze X, avand autoriz.CNCAN.
1.cum pot afla daca unitatea este clasata intr-un risc radiologic?
2.daca nu este cum pot cere o inspectie?
3.ce sporuri se dau pentru radiatii/?cum pot sa mi le recuperez din urma cu 7 ani 2001-2007?eu nu am primit nici un spor pentru aceasta. este el inclus in salariul de baza ?
4.ce legislatie/munca/medicina / pot consulta?
5.ce pasi sa urmez?
va multumesc, pentru toate raspunsurile primite, cu stima, stefan (user mjion)
Depinde de ceea ce scrie in contract, nu poate depune actiune oricum... Nu am inteles ce relevanta are ce depune angajatorul in baza legii pensiilor, ca nu cred ca are omul trecut spor in contract doar ca nu i se achita, cat de... batut in cap si angajatorul ala? Ca asa, nici nu-ti mai trebuie sa verifici la Casa de pensii, te uiti in contract.
Sporurile sunt alea, dar nu scrie nicaieri ca ele nu se pot negocia in salariul brut in ansamblul sau... Deci salariul din contract nu e cel de baza, ci cel total negociat cu toate sporurile...
Asta inseamna ca ne intoarcem la: depinde de contract.
Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
Prin urmare, daca acestea nu sunt incluse in salariul de baza atunci se acorda. Ar trebui sa fie specificat acest lucru in c.i.m. sau in CCM ori in R.I.
Parca firmele care aveau locuri de munca in conditii deosebite trebuia sa instiinteze Casa de pensii, ca se tine seama de aceste conditii la calcularea pensiei...
Asta insa tot nu spune angajatului daca el are sporul cuprins in salariul negociat... deci de la contract se pleaca...
Nu este obligatoriu instiintarea Casei de Pensii ... dovada prestarii unei munci incadrate in grupa a I-a sau a II-a se face fie prin inscrierile din carnetul de munca, fie prin adeverintele eliberate de catre angajator in acest sens.
1. Pentru munca in conditii speciale si deosebite se platesc alte cote C.A.S.
2. Daca angajatorul este atat de "batut in cap" incat sa nu achite C.A.S. pentru conditii speciale sau deosebite, cel care a lucrat in aceste conditii se trezeste ca va primi o pensie mai mica, indiferent de mentiunile din contractul individual de munca! Solutia: daca din adeverinta C.A.S. rezulta ca angajatul a lucrat in conditii normale de lucru (deci fostul angajator a platit C.A.S. mai mic), trebuie sa-l actioneze in judecata pentru a-l obliga sa achite C.A.S. corespunzatoare conditiilor in care a lucrat!
Recuperare sporuri
mjion
Am lucrat o perioada cu echipamente cu raze x.
Nu am primit nici un spor.
Ce pasi trebuie facuti,pentru a-mi recupera aceste sporuri?
Dar pentru sporul de ... (vezi toată discuția)