lucianviorel a scris:
de faptul ca HG nr. 1391/2006 are doar 4 articole si nu 147 sau 148, ori in lipsa textelor invocate in procesul verbal din actul normativ nu mi se poate imputa vreo contraventie. Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 aprobat prin HG nr. 1391/2006 cuprinde aceste articole, insa nu stabileste nici o sanctiune si agentul constatator nu a facut mentiune de regulament in procesul verbal contestat.
HOTARÂREA nr. 1391/2006
este pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
care este ca Anexa la HG
Art. 1. – Se aproba Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, prevazut în anexa nr.1.
nu este motiv, renunta la punctul asta de vedere, se va respinge pe motiv ca nu interpretezi legea cum trebuie, hg-ul are 4 articole dar are ca anexa regulam.de aplicare a oug 195, vezi art.1 de mai sus.
Sanctiunile prevazute de OUG nr. 195/2002 nu pot fi aplicate decat pentru incalcari prevazute de aceasta asa cum prevede in mod expres in cuprinsul ei si nu de alte acte normative, ori eu nu am incalcat nici o regula.
Potrivit art. 101 alin.1 punctul 18 din OUG 195/2002, “Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. (2).”, iar art. 35 alin. 2 din OUG 195/2002 prevede:
(2) “Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.”
Prin exprimarea “sau, dupa caz” se intelege ca in functie de calitatea de participant la trafic (pieton sau conducator auto), agentul constatator poate cere cartea de identitate, daca esti pieton, sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege, daca esti conducator auto, situatie in care intre documentele enumerate nu se afla si cartea de identitate. Daca textul legii ar fi cerut si cartea de identitate in cazul conducatorilor auto, atunci redactarea ar fi trebuit sa fie “si, dupa caz”, de unde tragem concluzia ca nu am incalcat acest text de lege si nu pot fi sanctionat cu 420 lei amenda, intrucat am prezentat documentele cerute strict de lege.
corect si frumos argumentat, chiar sunt curios care o sa fie interpretarea instantei
poti sa mai motivezi si prin faptul ca ,chiar in conditiile in care art. 147 din regul.de aplic. a oug 195 prevede ca :
Art. 147. – Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:
1. Sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia în vigoare.
art. 184 prevede obligatia agentului constatator sa verifice domiciliul persoanei verificate,
cu mentiunea ca adresa de domiciliu este inscrisa in permisul de conducere (pui copie dupa permis), certificatul de inmatriculare, asigurarea obligatorie RCA
(prin urmare au fost prezentate trei documente care confirmau adresa de domiciliu, nemaifiind
necesara verificarea domiciliului conf. art. 184) iar
identificarea conducatorului se putea face si pe baza fotografiei din permisul de conducere.
Art. 184. – (2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor
Potrivit art. 102 alin.1 punctul 35 din OUG 195/2002 “Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
35. aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator;”.
Ori eu asa am cumparat masina de peste 6 luni aceasta avand geamurile laterale spate si luneta tratate chimic prin ionizare care corespund normelor RAR cum s-a stabilit la verificarea tehnica atunci cand am inmatriculat masina pe numele meu.
Nici macar agentul constatator nu mi-a imputat ca as fi aplicat eu vreun tratament chimic ci a constatat ca “Autovehiculul avea montate pe geamurile laterale spate si pe luneta folii sau tratamente chimice care estompeaza vizibilitatea fara a putea face dovada omologarii ” ori atata timp cat nu s-a stabilit ca eu le-as fi aplicat, nici nu puteam fi sanctionat.
Cum legea pedepseste aplicarea acestor tratamente si nu circulatia pe drumurile publice cu autovehicule care au asemenea tratamente, agentul constatator m-a sanctionat pentru o contraventie pe care nu am savarsit-o. In aceasta situatie ar fi trebuit sa identifica persoana fizica (sau juridica) care a savarsit contraventia de ionizare a geamurilor si sa o sanctioneze in termenul de prescriptie a aplicarii sanctiunii de 6 luni prevazut de OG nr. 2/2001 si nu sa ma sanctioneze pe mine cu avertisment.
trebuie sa dovedesti printr-un document ca masina
avea geamurile deja ionizate la data verificarii tehnica facuta de catre RAR. nu stiu care este procedura cand se face autentificarea la RAR si ce obligatii au cei de la RAR cand constata astfel de situatii, dar in mod normal daca RAR-ul ar constata ca masina este prevazuta cu anumite echipamente (claxoane sau proiecxtoare suplimentare, carlig de remorcare) sau tratamente chimice efectuate neautorizat, se presupune respingerea autentificarii vehiculului pana la intrarea in legalitate.
ar fi o idee in sustinerea punctului tau de vedere (daca masina nu era in regula RAR-ul nu trebuia sa o autentifice).
daca ai dovada ca geamurile erau deja ionizate cand ai prezentat masina la RAr poti sa justifici cu declaratia de conformitate emisa de GIP.
mai ramane chestiunea cu martorul care nu a fost prezent, poti sa il chemi sa justifice semnarea pv.
trebuie sa depui toate documentele in copie care iti pot veni in ajutor in sustinerea motivelor invocate ptr respingerea pv si anularea sanctiunilor.
ai termen 15 zile de depus plangerea impotriva pv, nu trebuie sa te grabesti in redactare,. daca uiti ceva poti sa depui documentele la dosar pana vine termenul de judecata.