avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Am dreptul sa folosesc o opera intr-un videoclip ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Am dreptul sa folosesc o opera intr-un videoclip non-comercial?

Doresc sa fac un videoclip in timp ce realizez 3 tablouri cu Eminescu, Stefan cel Mare si George Enescu. Coloana sonora o descarc de pe Youtube cu una din operele lui Enescu ,iar videoclipul il postez pe youtube. Mentionez ca videoclipul este pt. toti romanii si nu are caracter comercial.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 18:35, 11 Mai 2012
Din pacate, nu puteti face acest lucru fara acordul autorului melodiei pe care doriti sa o folositi in videoclipul pe care doriti sa-l realizati.
Chiar daca folositi o melodie doar pentru a o posta apoi pe internet fara a primi vreo bonificatie, se numeste tot distribuire catre public asa dupa cum reiese din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe:
(2) Opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţă publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar neterminată.
Art. 4. - (1) Se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoştinţă publică
...
Art. 10. - Autorul unei opere are următoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide dacă, în ce mod şi când va fi adusă opera la cunoştinţă publică;
b) dreptul de a pretinde recunoaşterea calităţii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunoştinţă publică;
d) dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despăgubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de exploatare, prejudiciaţi prin exercitarea retractării.
...
Art. 13. - Utilizarea sau exploatarea unei opere dă naştere la drepturi distincte şi exclusive ale autorului de a autoriza:
...
g) emiterea unei opere prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit;
h) transmiterea unei opere către public prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu;
i) comunicarea publică prin intermediul înregistrărilor sonore şi audiovizuale;
j) retransmiterea nealterată, simultană şi integrală a unei opere prin oricare dintre mijloacele citate la lit. g) şi h), de către un organism de emisie, diferit de organismul de origine a operei radiodifuzate sau televizate;
k) difuzarea secundară;
l) prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate sau televizate;
m) accesul public la bazele de date pe calculator, în cazul în care aceste baze de date conţin sau constituie opere protejate.
Art. 14. - (1) Prin reproducere, în sensul prezentei legi, se înţelege realizarea uneia ori a mai multor copii ale unei opere, în orice formă materială, inclusiv realizarea oricărei înregistrări sonore sau vizuale a unei opere, precum şi stocarea permanentă ori temporară a acesteia cu mijloace electronice.
(2) Prin difuzare, în sensul prezentei legi, se înţelege distribuirea către public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vânzare, închiriere, împrumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
(3) Nu se consideră difuzare distribuirea către public prin împrumut, cu titlu gratuit, a unei opere, în cazul în care se realizează prin intermediul bibliotecilor publice.

[ link extern ]
L.C.
Multumesc frumos pentru informatie. Cred ca voi face filmul fara sonor. Important e ceea ce se vede. Sper ca nu intru in vreun bucluc daca ii pictez public (portret) pe unii din cei mai mari oameni de cultura si istorie pe care i-a avut Romania ( Eminescu, George Enescu si Stefan cel Mare). Nu vreau decit sa le reamintesc romanilor valorile noastre.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Bogdan38, utilizator
Cu placere. Pentru a nu intampina probleme in ceea ce doriti sa faceti, va recomand totusi sa consultati un specialist in domeniul dreptului de autor.
Din partea mea aveti toata aprecierea pentru bunele dvs. intentii si va urez mult succes!
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Live streaming youtube Delete+Alt Delete+Alt Buna, situatia suna cam asa. Transmit pe canalul Youtube video de genul live streaming. In acest live streaming ma joc jocul FREE \"War Thunder\" care la un ... (vezi toată discuția)
Contestație la o decizie in italia RobertDC RobertDC Buna ziua Există posibilitatea să fac contestație în Romania la o decizie din Italia privind despăgubiri pentru drepturi de autor? Multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturi youtube zizi_laura zizi_laura Am si eu o nelamurire. Anul trecut am facut un videoclip, cu secvente dintr-un film, pe o melodie (melodia nu este a mea si nici filmul, clar :P) si l-am ... (vezi toată discuția)