Buna seara!Sunt divortat din luna mai 2011.Prin cererea reconventionala am solicitat in mod concret un program de vizita minori(in prima si a trei-a saptamana din luna de Sambata ora 10 pana Duminica ora12,a doua zi de paste si de craciun,doua saptamani in luna August).Desi si-a exprimat acordul de principiu in fata instantei de fond,impotriva sentintei civile a depus apel reclamanta(cu scopul de a-mi restrange programul de vizita in mod nejustificat),solicitand un program de zi la domiciliul meu.Sedinta a avut loc exact in data de 3 Octombrie(imediat odata cu intrarea in vigoare a N.C.C).Cu doi aparatori bun angajati,iar eu singur am castigat in sensul ca apelul a fost respins ca nefondat si lipsit de temeinicitate.Impotriva deciziei civile a depus recurs apelanta.Nu mi-am permis sa angajez un aparator si...culmea nici nu m-am putut prezentat in sedinta.Am depus doar Intampinare la termen.Am pierdut in recurs,astfel in cat programul de vizita se v-a exercita...culmea...la domiciliul recurentei.Nici o instanta nu a facut nici o referire la prevederile noului cod civil.In prezent fosta sotie(nu are un domiciliu propriu),locuieste impreuna cu cele doua minore la parintii sai,acestia sunt caracterizati ca niste oameni agresivi,nu pot sa-mi vizitez copii in conditiile impuse.Mi-a obstructionat de fiecare data orice modalitate de a a vea relatii personale cu cele doua minore.Am fost la camin,m-am interesat de copii,m-am izbit de reticenta doamnelor educatoare,culmea astea in conditiile in care sunt un parinte exceptional pentru copiii mei.Intr-un an de zile mi-am vazut copiii doar de cateva ori,atata timp cat am avut acea hotarare definitiva(a trebuit sa o investesc in formula executorie) ca sa-mi exercit dreptul de vizita.Ce oare mai pot sa fac?O iau din nou de la capat sa trec prin toate fazele procesuale?
Trebuie sa solicitati instantei exercitarea autoritatii parintesti in comun, stabilirea unui plan familial exercitarea obligatiei de intretinere in natura, conform legii. In principiu, instanta ar trebui sa nu stabileasca un program de vizita, avand in vedere ca autoritatea parinteasca este comuna dar e posibil sa stabileasca. Oricum, instanta vă va pune la dispozitie niste formulare numite „plan parental” pe care trebuie sa il completati.
Sa ne lamurim...in cadrul divortului s-a stabilit deja si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti- de ambii parinti sau in mod exclusiv de mama...care este situatia in cazul dvs.?
Procesul a inceput in luna mai 2011,pe vechiul cod civil.Am fost deacord cu toate capete accesorii: pentru incredintarea minorilor catre mama,pensie intretinere,reluarea numelui...avut anterior,in schimb am solicitat un program de vizita concret la domiciliul meu,fapt cu care initial a fost de acord in prima etapa procesuala.
Exercitarea autoritatii parintesti nu era prevazuta in nici un text de lege pe vechiul cod civil.
Am inteles.
V-am intrebat pentru ca disp.noului cod civil au fost de imediata aplicare si nu era clar din ceea ce ati postat, daca la fond v-ati judecat inainte de intrarea in vigoare sau dupa.
Astfel, chiar daca actiunile de divort au fost introduse inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, instantele au pus in vedere partilor sa-si precizeze actiunea si dupa caz cererea reconventionala potrivit noilor dispozitii din codul civil.
Puteti promova o noua actiune pe calea careia sa solicitati atat exercitarea autoritatii parintesti in comun cat si modificarea programului de vizita, insa va trebui sa probati ca s-au schimbat imprejurarile avute in vedere de instanta la luarea masurilor initiale cu privire la cei doi minori.
Acele formulare de plan parental nu sunt inca folosite de toate instantele.
Art. 403. -c.civ.
Modificarea masurilor luate cu privire la copil. In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.