avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
Fiica mea, a primit de la tatal ei pensie de intretinere, fiind studenta. Acum tatal ei, are inca un copil si este in concediu crestere copil (probabil pe o perioada de 2 ani). Institutia la care lucreaza a suspendat pensia de intretinere pe motiv ca in aceasta situatie, fiica mea nu mai are dreptul sa primeasca pensie. Exista o lege care sa specifice acest lucru ?
Nu inteleg de ce atata timp cat exista o hotarare judecatoreasca nu este aplicata sau nu ni se aduce la cunostinta de institutia respectiva in baza a ce suspenda aceasta pensie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: g.corina , utilizator 09:16, 10 Mai 2012
Tatal fetei nu mai lucreaza in perioada asta, are contractul de munca suspendat. Firma nu mai are din ce sa va trimita banii , daca angajatul nu mai primeste salariu. Nu e vb deci ca fiica nu mai are dreptul sau ca tata nu e obligat la plata, ci firma nu are de unde retine pensia.
Indemnizatia de crestere copil nu poate fi poprita pt niciun fel de datorii.
Dupa doua luni de neplata, fiica poate depune plangere la politie pt abandon sau dupa ce se strange o suma, puteti sa incercati sa-l executati silit, pt asta trebuie sa mergeti ( fiica) la un executor judecatoresc. Daca nu are bunuri sau alte venituri, cand va incepe sa lucreze, i se va putea retine din salariu si pt pensia restanta.

Va multumesc.
Eu as sfatui-o pe fiica dv. ca, inainte de a recurge la plangerea penala sau executarea silita, sa poarte o discutie cu tatal ei si sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste suma cu care tatal ar fi dispus sa contribuie cat se afla in concediul pentru cresterea copilului.
As opta mai intai pentru aceasta varianta, deoarece tatal este indreptatit sa solicite reducerea pensiei pe care o plateste fiicei dv datorita faptului ca mai are un minor in intretinere. Actiunea ii va fi admisa si pensia datorata fiicei dv nu va depasi 1/6 din venituri si eventual cheltuieli de judecata, daca fiica nu va fi de acord cu actiunea de reducere. Cum indemnizatia pentru cresterea copilului nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorii, pensia datorata fiicei dv va fi raportata la 1/6 din venitul minim pe economie, insemnand aprox. 88 lei.
In practica, daca locul de munca al celui obligat la plata este cunoscut, instanta transmite si acestora o copie de pe hotarare urmand a fi infiintata poprirea pe veniturile debitorului. Asadar angajatorul sotului/sotiei ii va retine acestuia lunar suma de bani stabilita cu titlu de intretinere ce urmeaza a va fi trimisa.

In situatia in care cel obligat la plata nu are un loc de munca stabil ori acesta nu este cunoscut (instanta va stabili pensia de intretinere raportata la salariul minim pe economie din acel moment), nu va ramane altceva de facut decat sa va adresati unui executor judecatoresc urmand ca acesta sa faca demersuri pentru identificarea eventualelor venituri ale debitorului si sa-l constranga pe acesta (prin mijloace legale) sa va achite sumele datorate.

Trebuie sa stiti ca mai exista o posibilitate de “constrangere” a celui obligat la plata sa-si execute aceasta obligatie.

Art. 305 alin. 1 lit. c Cod Penal defineste continutul infractiunii de “abandon de familie” si anume: “neplata cu rea credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca” se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.



Asadar, dupa ce va consultati cu un avocat, impotriva celui rau platnic se poate formula o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie (daca nu a platit doua luni consecutiv pensia de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca). Despre aceasta posibilitate trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

- actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Deci, nu va fi cercetat pentru savarsirea acestei infractiuni decat daca dvs. ii faceti o plangere (ce poate fi retrasa in orice moment – aspect ce conduce la incetarea urmaririi penale) si de asemenea, impacarea partilor in orice faza a urmarii penale sau chiar dupa trimiterea in judecata conduce la incetarea procesului penal.
Aveti dreptate, asa ar fi bine. Insa tatal este cel care se sustrage de la aceste indatoriri. Fiica mea a incercat sa vorbeasca cu el, l-a cautat chiar la servici, insa tatal ei o cheama in judecata frecvent pentru aceasta pensie. Invoca tot felul de motive.
I-a spus ca nu o mai considera fiica lui si asta numai ca ea a ales sa stea cu mine.

Noi oricum ne asteptam sa avem un nou proces pentru reducerea pensiei de intretinere. A fost o surpriza cand am vazut ca are concediu de cresterea copilului si inca nu am primit o instiintare de chemare in judecata (copilul are 2 luni).
Si daca pensia este foarte mica, eu oricum nu ma bazez pe ea pentru fiica mea.
Este dreptul ei si obligatia lui. Iar daca el nu poate sa accepte situatia este numai treaba lui.

Acest om lucreaza in Ministerul de Interne, unde ar trebui sa existe oamenii cu multa intelegere si cu simt de raspundere. Ar trebui niste teste psihologice, chiar ma intreb daca sunt evaluati periodic.

Alte discuții în legătură

Neplata pensie intretinere ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, In cazul in care tatal nu a platit pana acum pensia de intretinere a copilului, s-a strans o suma frumusica, stiu ca se poate executa silit, dar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara CristineO CristineO Buna, Sotul meu are un copil dintr-o casatorie anterioara, la care i-a platit pensie alimentara pina cind a fost concediat. Dupa o perioda de vreo 2 luni in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, As dori sa stiu CAILE DE ATAC ,in cazul in care tatal nu plateste pensie alimentara copilului care a fost incredintat,spre ingrijire si ... (vezi toată discuția)