avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum poti sanctiona un angajator care iti promite un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum poti sanctiona un angajator care iti promite un loc de munca, dar cand ajungi la el, te da afara in ziua angajarii?

Este vorba de sotul meu care in urma unor negocieri telefonice, si prin e/mail a acceptat o oferta de angajare de la o "firma" (negocierile au inceput in februarie). Prin urmare si-a dat demisia de la actualul loc de munca. In data de 08.05.2012 s-a prezentat la noul loc de munca, a trecut prin procedurile medicale necesare, a primit un contract de munca pentru a-l semna ( contractul avea data de 07.05.2012), contract pe care la si semnat. Tot in data de 08.05.2012, la cateva ore de la semnarea contractului, directorul general il instiinteaza verbal ca nu mai are nevoie de serviciile lui. Si atat. Le-am trimis o scrisoare in care le-am cerut clarificarea situatiei acelui contract semnat de sotul meu, ne-au trimis a doua zi o notificare de incetare a contractului de munca cu art. 31, alin. 3 conform Codului Muncii. Si uite asa a ramas fara loc de munca, fara posibilitatea de a intra macar in somaj. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ElenaAnghel , utilizator 18:04, 10 Mai 2012
1. Are posibilitatea de a beneficia de somaj, in speta ... potrivit art.5 din normele de aplicare a Legii nr.76/2002, prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...

2. Asadar, incetarea c.i.m. ca urmare a notificarii angajatorului in baza art.31 alin.3 din articolele din Codul muncii da dreptul sotului dvs sa beneficieze de indemnizatie de somaj.

3. Sotul dvs poate sesiza instanţa de judecată dacă apreciază că încetarea contractului s-a realizat cu încălcarea legii.
Cautam un avocat, am depus si o petitie catre Guvernul Romaniei pt a sesiza ITM-ul. Deci, poate lua somaj chiar daca a fost angajat pt cateva ore de firma respectiva...?
ITM-ul si nici Guvernul nu va poate ajuta .... angajatorul este cel care a decis incetarea raportului de munca in perioada de proba ... asa cum ama mai spus , sotul dvs poate beneficia de somaj, intrucat notificarea a fost facuita de catre angajator.
Multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie MARIANASAVA MARIANASAVA BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)