avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca fara adeverinta de la medicul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca fara adeverinta de la medicul de familie

Buna ziua,

S-a incheiat un contract de munca cu o persoana, fara adeverinta de la medicul de familie, doar cu adeverinta de la medicina legala.

Contractul de munca este valabil incheiat?Poate invoca angajatul nulitatea contractului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 11 Mai 2012
Conform art. 27 Codul muncii la angajare este obligatorie prezentarea unui certificat medical ca persoana angajata este apta pentru prestarea acelei muncii. Daca pe adeverinta scrie apt, este valabil incheiat. In definitiv este raspunderea medicului care a eliberat adeverinta.
jurista81,

Medicina legala nu elibereaza adeverinte medicale in vederea angajarii.Probabil era vorba despre medicul de medicina muncii?
Art. 27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
.....

Art. 57 C.mun.
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
........
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.


Doar medicul specialist de medicina muncii are voie sa elibereze un certificat medical (fisa de aptitudine), care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci (art. 17 din HG 355 /2007).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme contract de munca miha859 miha859 Buna seara, am mai multe intrebari legate de contractul meu de munca, care nu cred ca este tocmai legal... 1. Nu am fisa de post, desi am inteles ca este ... (vezi toată discuția)
Acte necesare angajare ContSters171121 ContSters171121 Buna ziua. Pentru a angaja pe cineva este nevoie de medicina muncii, sau ar fi de ajuns adeverinta de la medicul de familie pe care sa fie precizat apt de ... (vezi toată discuția)