Conform art. 27 Codul muncii la angajare este obligatorie prezentarea unui certificat medical ca persoana angajata este apta pentru prestarea acelei muncii. Daca pe adeverinta scrie apt, este valabil incheiat. In definitiv este raspunderea medicului care a eliberat adeverinta.
Art. 27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca. (3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
.....
Art. 57 C.mun. (1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
........
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Doar medicul specialist de medicina muncii are voie sa elibereze un certificat medical (fisa de aptitudine), care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci (art. 17 din HG 355 /2007).