avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recuperare CASS de catre mostenitori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recuperare CASS de catre mostenitori

Buna seara,
Tatal prietenei mele a decedat anul trecut in octombrie. Pensia decedatului a fost in jur de 1000 ron. Sotia doreste sa-i recupereze cei 5,5 % CAS-ul care i s-au retinut sotului abuziv din pensie.
Va rugam sa ne spuneti unde ar trebui sa se adreseze si catre cine sa faca cererea (si unde putem gasi aceasta cerere) de recuperare a banilor din 01.01.2011 pana in octombrie.
Precizez ca nu a depus pana in prezent nici o actiune in instanta in legatura cu recuperarea CAS pentru sotul decedat.
Va multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 19 Mai 2012
In Iunie faceti o cerere de returnare a banilor de la CNPS. Nu a aparut inca public decizia guvernului de returnare (cel putin eu nu am gasit-o) asa ca nu va pot spune daca se incadreaza la returnare in baza acestei hotarari de guvern sau este nevoie de o decizie a instantei.
1. Ministrul Muncii a spus ca Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru restituire CASS retinut in plus dar nu a stiut sa spuna daca ea cuprinde si o prevedere pentru cei decedati intre timp sau care vor deceda in cele 16 luni de restituire in rate a CASS.

2. Sa asteptam sa vedem si noi OUG si ce cuprinde ea.

Din pacate am vazut si eu OUG numai ca acolo nu scrie nimic referitor la recuperarea CAS de catre cei decedati intre timp; pe mine ma intereseaza perioada 01.01-31.10.2011.

Ministrul Muncii a specificat:
" -banii incasati in plus pentru CASS de la pensionari vor fi restituiti numai titularului, si nu familiei sau mostenitorilor.
-as vrea sa stiti urmatorul lucru, ca daca un pensionar are o datorie catre stat, daca persoana decedeaza, acea datorie nu este preluata de mostenitori. Deci pensia reprezinta o institutie separata in Romania, si-a constituit niste reguli de-a lungul a 100 de ani si incercam sa le respectam in favoarea pensionarului. Dar, va spun, asa cum noi nu transferam debitul pensionarului asupra mostenitorului, nici aceasta suma care i se cuvine titularului nu va fi transferata mostenitorilor"

Din pacate concluzia este ca nu vor primii banii inapoi (eu asa inteleg) insa este doar verbal deoarece in OUG nu se specifica acest lucru.
Va intreb totusi daca trebuie sa mai depun in iunie o cerere la Casa de Pensii si sa cer totusi aceste drepturi inapoi sau sa ma adresez in scris direct la Curtea Constitutionala.
Va multumesc pentru toate raspunsurile anterioare.

lucy16 a scris:
Va intreb totusi daca trebuie sa mai depun in iunie o cerere la Casa de Pensii si sa cer totusi aceste drepturi inapoi sau sa ma adresez in scris direct la Curtea Constitutionala.

Intai ca nu va puteti adresa direct Curtii Constitutionale. Trebuie sa existe un proces pe rol si, in cadrul acelui proces, sa invocati exceptia de neconstitutionalitate a unei dispozitii dintr-un act normativ.

Apoi, nu exista temei legal pentru solicitarea CASS de catre mostenitori. Prin "nu exista temei legal" inteleg ca nu exista prevedere legala intr-un act normativ in vigoare in Romania in acest moment pe care sa va motivati cererea de solicitare a platii CASS.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de restituire a contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate pentru pensiile sub 740 lei cretzustancu cretzustancu Rog pe cineva care poate sa-mi \"spuna\" si mie cum se face, unde se trimite si ce trebuie sa contina o cerere pentru restuirea sumelor retinute abuziv (confor ... (vezi toată discuția)
Recuperare cass de catre mostenitori sch sch Va rog sa imi spuneti daca mostenitorii avem drept sa revendicam de la Casa de Pensii, sumele cu titlu de CASS retinute in plus defunctei noastre mame, cu atat ... (vezi toată discuția)
Recuperare diferenta 5.5% cass pentru un decedat leusan leusan Pentru un decedat in luna ianuarie penntru recuperarea diferentei poate intenta actiune mostenitoriilegali, sau se dau din oficiu mostenitorului ? (vezi toată discuția)