Daca angajatorul vrea sa angajeze o persoana care nu are calificarea necesara pentru postul respectiv |( nu are diplome), dar totusi este angajat. Cine este tras la raspundere INSPECTOR RESURSE UMANE sau ADMINISTRATORUL?
Reprezentantul legal al angajatorului,care pune semnatura pe contractul de munca,dar nu cred ca este cazul sa fie tras la raspundere cineva,pt. acest fapt,daca este vorba despre un post care nu necesita in mod expres o anumita pregatire specifica,cum ar fi de ex. medicul, sau juristul. Este strict optiunea angajatorului,in afara exceptiilor specificate,fiind vorba despre un angajator privat.
Pentru functiile care necesita o anumita pregatire speciala se pot vedea legile speciale care reglementeaza organizarea acelei profesii , de exemplu consilier juridic, arhitect, medic etc.
Pentru celelalte functii nu exista un anumit cadru legislativ care sa prevada ce fel e pregatire este necesara pentru ocupare unei functii .. ca sa se explice mai aprofundat ar trebui sa scriem un tratat de dreptul muncii cu privire la conditile necesare incheierii unui contrcat individual de munca .. conditii care se pot regasi unele in Codul Muncii , altele in legile speciale , iar cadrul general se regaseste in Codul civil cu privire la incheierea actelor juridice.
In afara de precizarile de mai sus,este bine sa stiti ca fiecare angajator care se respecta atunci cand deschide o pozitie in firma,exceptand posturile la care este strict necesara o anumita specializare,isi stabileste si nivelul de instruire de baza,de specialitate pe care trebuie sa-l aiba ocupantul postului respectiv,in functie si de necesitatile concrete pt. care postul a fost creat,de ex.nu va angaja un absolvent de istorie pe un post de economist. Inca nu exista o reglementare legala care sa impuna respectarea standardelor ocupationale ,cu exceptia deja amintita.