avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita program vizitare minor

Buna ziua.

Cum se procedeaza cu executarea silita a programului de vizitare a unui minor in cazul in care se constata ca insusi minorul refuza?
Minorul are 6 ani dar este probabil invatat de mama sa planga, dar si stresat de situatia conflictuala dintre parinti.

Care este procedura legala de executare, care sunt etapete, cine plateste si cat?
Dispun de o hotarare definitiva dar nu si irevocabila deocamdata (urmeaza sa se judece recursul), hotarere pe care am legalizat-o si investit-o cu titlul executoriu.

Avand in vedere noul cod proc civ, care urmeaza sa intre in vigoare in septembrie, este mai indicat sa se inceapa acum executarea sau sa astept pana in septembrie?

Va multumesc.
Nu veti putea incepe acum executarea si sa se aplice noul cod de procedura civila intrucat acesta nu a intrat in vigoare. De la 1 sept.2012 veti putea beneficia de dispozitiile acestuia care sunt mai favorabile in ceea ce priveste punerea in aplicare a programului de vizitare.

Pe de alta parte, nu stiu daca executarea prin intermediul unui executor este cea mai buna solutie pt copilul dvs.
Incercati sa il vedeti gradual, eventual in prezenta mamei sau a unui bunic.
Puteti apela si la un psiholog care sa va insoteasca sau sa va sfatuiasca cum este mai bine sa abordati apropierea de micut, mai ales daca nu v-a vazut de mult timp.

In toata aceasta situatie, minorul este cel mai important si construirea unei relatii tata-fiu si nu neaparat punerea in executare a programului de vizita.
Va multumesc pentru raspuns.

Situatia este destul de complicata insa, mama copilului dar si bunicii materni cu care copilul locuieste se opun in continuu motivand fel si fel de motive, ca fac rau copilului, ca nu au incredere, ca sunt violent, etc, etc. Sunt doar minciuni iar scopul este doar razbunarea pentru faptul ca mi-am refacut viata dupa divort.

In atare conditii imi este aproape imposibil sa ma apropii de copil, reusesc sa-l vad extrem de rar, si atunci dupa lungi discutii, iar copilul este abuzat emotional de scandalurile pe care mama lui le face atunci cand ma deplasez sa-l vad, scandaluri facute in ciuda faptului ca eu ma duc cu vorba buna si incercand sa discut pasnic.
O 'tiganeala' cu alte cuvinte, iar scopul lor este unul destul de parsiv.

V-am explicat pe scurt situatia pentru a intelege de ce ma gandesc si la executare. Caut sfaturi, cum este mai bine dpdv legal si ce presupune.

Imi dau seama ca lupta pe care o am de dus va fu extrem de lunga, ani de zile, dar totul se face cu rabdare/

Orice sfat al unei persoane cu pregatire in domeniul juridic este binevenit pt mine.
Va multumesc.
D-le Ionita
Duce-ti si ve-ti duce o lupta continua si fara prea mari sanse de rezolvare.Daca asa stau lucrurile e clar ca mama si familia materna nu vor sa fiti aproape de copilul dvs ptr ca considera ca e doar al lor.Asta presupune o gandire retrograda si daunatoare in special asupra copilului. Va spune un tatic care e in aceeasi situatie cu dvs si,care a apelat la executare silita.Mama poate foarte usor sa sa ,, pregateasca " copilul inaintea sosirii dvs. cu executorul si ghici cine va fi ,, baiatul rau "in ochii copilului ... binenteles ca tati care vrea sa-i faca rau copilului si mamei sale. Daca mama se opune cu indarjire ,executorul nu-l poate lua cu forta si apoi totul se intoarce impotriva dvs ca ati... traumatizat.... copilul. Din pacate traim intr-o lume a mamicilor razbunatoare prin copil, a judecatorilor dezinteresati, a judecatoarelor mamici divortate si care nu vor sa acorde egalitate ambilor parinti.Cat timp noi taticii discriminati nu strangem randurile si nu suntem uniti vom orbecaii fiecare pe drumul sau, singuri, haituiti ,niste tatici fara ... copii.
Cat timp luptam doar ptr cauza personala a fiecaruia nu vom castiga nimic intr-o tara cu o asa justitie
,Insa daca suntem uniti si cat de cat organizati si luptam ptr o CAUZA GENERALA ,credeti-ma ca avem sanse sa schimbam prejudecatile existente in prezent.
cititi aici si incercati sa va implicati cat puteti :
[ link extern ] /

Implicati-va cat puteti d-le Ionita ca nimeni nu o poate face mai bine ca dvs ,ca mine sau altii.
Cel mai mare dusman al relatiei dvs cu copilul e ... timpul, care trece fara sa fiti langa copil.
Faceti-o ptr copilul dvs., ptr al meu si al viitorilor tatici care vor fi in situatia noastra.
@cosmintatic

Va multumesc pentru sfaturi, sunt binevenite. Am demarat deja o noua actiune pentru custodie comuna, lupta este intr-adevar lunga insa, am incredere ca intr-un final se va face dreptate iar persoanele abuzatoare (mama si bunicii materni) vor ceda intr-un final.
Sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede, in interesul copilului.

Indiferent daca o vor face sau nu, trebuie sa merg mai departe si sa apar drepturile copilului meu. Asta trebuie sa inteleaga toti tatii care trec prin situatii asemanatoare si care, dezamagiti de suportul primit si de rezultatele actiunilor lor, care intarzie sa apara, renunta la un moment dat si se resemneaza.

Am vizitat si blogul dvs, foarte interesant si util totodata. Va multumesc pentru acest lucru.

Ca o parere personala, trebuie insistat pe partea cu plata in natura a pensiei de intretinere si promovata cat mai mult in randul celor care trec prin astfel de procese. Cred ca, odata obtinuta plata in natura, poate deveni o metoda eficienta de fortare a mamelor abuzatoare de a se opri din aceste actiuni prin care fac rau propriului copil.

Cu stima.
Stimate tatic Ionita,
Data fiind situatia dumneavoastra, ce sperati sa obtineti prin autoritatea parinteasca comuna?
Daca ati citit cu atentie diferenta dintre autoritatea unica si autoritatea comuna, aceasta consta doar in posibilitatea dumneavoastra de a impiedica mama sa plece in concediu in strainatate, unde stim ca sunt oferte acceptabile si conditii superioare celor din tara sau puteti avea satisfactia ca mama copilului sa se roage de dvs. sa-i semnati o procura....
In privinta scolii, nu cred ca vreti sa inscrieti copilul la scoala din celalalt capat al localitatii, este normal ca pruncul sa mearga la scoala cea mai apropiata.
Autoritatea parinteasca comuna nu va ajuta sa petreceti mai mult timp cu copilul, programul de vizita este alt capitol.

N-am inteles ultima fraza, in ce masura pensia alimentara livrata in natura forteaza mamele a se opri din actiunile care fac rau copilului?
Va intreb: aveti prieteni? daca-i aveti, de ce ii aveti pe aceia si nu pe altii? Nu credeti ca acel copil este o fiinta omeneasca cu personalitate, cu preferinte, cu temeri, cu sentimente?
Asa cum iubire cu forta nu exista, nici "program de vizita" cu forta nu exista. Copilul nu poate fi silit sa faca ceea ce nu vrea. Apropierea trebuie sa se faca treptat, in timp. Orice actiune in forta, la o varsta frageda a copilului ii va ramane in subconstient si va alimenta o aversiune fata de cel care a provocat-o.
Credeti-ma, nu toti copilasii fac ceea ce fac fiindca asa ii invata mamele, bunicii, matusile, etc. Un tata care s-a ocupat de copii, care i-a dus la fotbal, la balet. etc., caruia copiii i-au dezvaluit micile secrete ale lor, care a fost pe rand Tom, catel, Jack sau Batman este dorit de acei copii si nu vor spune niciodata:"Nu vreau cu tata".
Daca insa "tata" a aparut dupa absenta indelungata, este fireasca temerea de necunoscut. Chiar si necuvantatoarele simt cine le iubeste si cine nu. Cu atat mai mult copiii...

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor 13Florin 13Florin In urma sentintei actiunii judecatoresti de divort ,am obtinut dreptul de a vizita si de a lua acasa copilul minor insa mama minorului imi refuza dreptul de ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Executare silitã program vizitã minori Martonze Martonze Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită. Conform art. 909 NCPC, ... (vezi toată discuția)