avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Donatie de casa netranscrisa
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Donatie de casa netranscrisa

Buna ziua!Am facut o donatie de casa la un notar dar inca nu a fost transcrisa de cel caruia i-am donat-o si as dori sa va intreb daca pot anula donatia la notar si daca faptul ca o anulez implica aceleasi costuri ca atunci cand s-a facut contractul de donatie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:18, 11 Mai 2012
Transcrierea, de fapt intabularea in cartea funciara, o efectueaza notarul care a incheiat contractul de donatie. Este bine sa intrebati la notariat ce se intampla cu actul, inainte de a lua hotararea de revocare a donatiei.
Art. 801 Cod civil stipuleaza:
"Donatiunea este un act de liberalitate prin care donatorul da irevocabil un lucru donatarului care-l primeste."

Potrivit art. 948 pct. 4 Cod civil "
Conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: 4. o cauza licita."
în timp ce art. 966 Cod civil arata ca:
"Obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa, sau nelicita, nu poate avea nici un efect."
Contract fiind, validitatea donatiei este examinata în raport cu îndeplinirea celor patru conditii esentiale prevazute în art. 948 Cod civil, printre care este înscrisa cea privitoare la cauza licita.
Donatia poate fi anulata,numai in situatiile prevazute de art 829-839 Codul de procedura civila
Donatia poate fi anulata numai in situatia in care donatarul=beneficiarul donatiei nu s-a achitat de obligatiile asumate in contractul de donatie
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)
Juridic m.stef m.stef in 1996 mama a suferit un accident vascular cu o coma de o luna apoi si-a revenit cu o paralizie partiala urmand medicatie neurologica in anul 2001 a incheiat ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie, motiv survenienta copil flaviamihaela flaviamihaela Buna ziua, as vrea sa imi raspunda un avocat, sau o persoana care s-a confruntat cu o situatie asemanatoare daca se poate revoca o donatie pe motivul ... (vezi toată discuția)