avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli aplicare penalitati!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli aplicare penalitati!

Buna ziua,
Numele meu este Oprea Mircea Daniel din Bucuresti.
Deoarece eu si Familia nu ne permitem sa platim o Casa de Avocatura, dorim sa apelam la ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema:

Am avut o datorie la cotele de Intretinere, datorie pe care am platit-o in intregime de curand. Acum am o problema cu penalitatile care s-au adunat, m-am uitat pe listele de Intretinere afisate pe Scara 1 si 2 a Blocului unde locuiesc si am constatat ca aceste penalitati au fost puse selectiv si nu la fiecare apartament dator (Va rog sa vedeti pozele cu listele de Intretinere afisate la Bloc, sunt atasate la E-mail. Eu locuiesc la apartamentul incercuit, iar semnele de intrebare sunt la apartamentele care nu s-au pus penalitati).


Am discutat cu Presedintele Blocului si i-am atras atentia ca nu consider legal ceea ce face si deasemenea l-am intrebat de ce doar la mine si la alte 2 apartamente exista penalitati si la restul datornicilor nu exista. Raspunsul lui a fost: Asa a decis Comitetul de Bloc si va scutim doar de jumatate din suma, cealalta jumatate trebuie sa o platiti. Prima oara am fost de acord sa platesc doar jumatate dar cand am vazut si listele cu datornicii din Scara 2 care nu au penalitati, m-am sesizat si am zis sa va scriu pentru a ma indruma la ce trebuie facut in continuare si la cine trebuie apelat pentru a sesiza aceasta problema.


Din punctul meu de vedere, nu mi se pare legal sa fim penalizati selectiv si consider ca mi se incalca drepturile legale.


Intrebarile la care doresc sa-mi raspundeti sunt:
1) Are dreptul Asociatia de Proprietari sa puna penalitati selectiv?
2) Ce lege incalca Asociatia de Proprietari prin aceste discriminari fata de alti proprietari?
3) Sunt obligat sa platesc aceste penalitati daca la alte apartamente nu exista penalitati? Banuiesc ca daca au fost penalitati la facturi, trebuiesc platite de toti proprietarii si nu numai de unele apartamente, corect?
4) Pot actiona in Judecata Asociatia de Proprietari pentru aceasta neregula? Ce sanse am sa castig anularea acestor penalitati?
Va doresc un weekend placut si va rog sa raspundeti la intrebarile mele in ordinea lor, pentru a fi informat cat mai bine si corect referitor la aceste nereguli.

Poze liste Intretinere Scara1 si 2

1) [ link extern ]
2) [ link extern ]


Cu deosebita stima,
Mircea Daniel Oprea
Nu se pot aplica penalitati selectiv.
Nu este legal.

Daca v-a incarcat puteti sa deschideti proces si sa cereti expertiza contabila.
Dupa expertiza se va stabili daca v-a incarcat sau nu.

Daca ii vizati insa pe cei cu penalitati selective, aceasta este o problema pe care trebuie sa o discutati cu conducerea asociatie.
Nu puteti deschide proces pentru asa ceva.
Va multumesc pentru raspuns. Problema e ca eu totusi nu am fost rauplatnic si lunar plateam doar o parte din cotele de intretinere, doar atat cat se putea deoarece momentan doar fratele meu lucreaza. Penalitatile se tot adunau fara a fi luat in calcul ca plateam o parte din intretinere. Totusi mi se pare si mie ilegal ca unii sa aiba penalitati si altii nu, tocmai de aceea am cerut ajutor si indrumare.
Nu inteleg ce doriti sa spuneti cu: "Daca ii vizati insa pe cei cu penalitati selective..."....eu nu doresc sa actionez in Judecata decat Asociatia pentru ca eu am penalitati si alti datornici nu au.
@MDaniel,
Penalizarile se stabilesc pe baza sistemului propriu adoptat de Comitetul executiv al asociatiei.
Acesta poate prevedea anumite facilitati, reduceri de penalizari in anumite conditii...
Din listele prezentate aici este dificil sa ne dam cu parerea daca penalizarile sunt corect calculate sau nu. Se vede ca unii au restante mai mari, altii mai mici, dar la aceeasi suma restanta unul poate avea penalizari iar altul nu, in functie de vechimea restantelor.
Daca se aplica penalizari dupa 50 de zile, de exemplu, de la afisare, este firesc sa apara afisata suma neachitata luna trecuta ca restanta, dar nepenalizata, pentru ca nu au trecut cele 50 de zile.
Apoi unii poate au achitat mai mult din penalizari si mai putin din restante si iar nu putem corela penalizarile afisate cu restantele ca si sume.
Sunt situatii cand se poate incheia o intelegere, un angajament de plata esalonata intre asociatie si restantier si acolo se poate prevedea ca daca restantierul respecta graficul, se stopeaza calculul penalizarilor in perioada derularii acestui angajament.
Asa ca sunt mai multe situatii si nu sunt ilegale, in care, pe lista de plata, unii au penalizari mai mari, altii mai mici, altii deloc, chiar daca au restante.
Inteleg, din ce ati spus mai sus, ca ati beneficiat de intelegerea conducerii asociatiei care a redus la jumatate penalizarile calculate pentru restantele dumneavoastra.

Acum la intrebarile concrete din primul post:
1. Asociatia calculeaza penalizari conform sistemului propriu si poate opera reduceri ale acestor penalizari in anumite cazuri.
2. Nu se incalca legea daca se acorda reduceri de penalizari, asa cu vi s-a acordat si dumneavoastra.
3. Sunteti obligat sa platiti penalizarile dumneavoastra, fara nici o legatura cu penalizarile altora. Penalizarile se aplica celor cu restante si nu tuturor apartamentelor.
4. Puteti actiona asociatia de proprietari in judecata pentru orice. Daca demonstrati ca v-au calculat penalizari mai mari decat prevede sitemul de penalizari sau legislatia, instanta va decide sa platiti mai putin, eventual in urma efectuarii unei expertize pe care o platiti dumneavoastra. Dar nu va decide niciodata instanta sa vi se anuleze penalizarile pe motivul ca altii au penalizari mai mici sau nu au penalizari.
Pe listele de plata se vad sume mari la restante in dreptul apartamentului dumneavoastra, sume acumulate intr-o perioada indelungata si este firesc sa aveti penalizari. Iar penalizarile dumneavoastra sunt mult mai mici fata de suma restanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)