avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire

daca tatal meu face act de vanzare cumparare cu intretinere.eu im pierd dreptul sau mai pot avea drept la mostenire?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:24, 11 Mai 2012
Tatal dvs poate dispune d bunul sau cum doreste pe timpul vietii sale. Dvs, in calitate de succesor, culegeti doar ce ramane in proprietatea dansului la data decesului sau. Un act de vanzare cumparare transfer a dreptul de proprietate de la cel ce vinde la cel ce cumpara.
Daca se intraineaza proprietatea unei alte persoane care devine proprietar ce sa ma mosteniti?
Puteti mosteni doar banii din cont...
N-ati mentionat, dar depinde si cu cine incheie contractul de vanzare.
Art. 1091
(4) Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un
ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul
intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea
descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca
acestia nu au consimtit la instrainare.

Da, aveti cumva dreptate, insa, daca plata se dovedeste a fi facuta prin act autentic trebuie dovedit ca nu s-a efectuat...
Adica situatia va fi intocmai ca si cum nu ar exista aceasta prevedere legala...

Nu cred ca se poate da o lege prin care vanzarea-cumpararea sa fie perfect dovedita doar prin transfer bancar.

Se poate ajunge la o asemenea dispozitie legala in viziunea mea, insa numai cu conditia ca respectiva tranzactie sa fie scutita de comisionul bancar.

Pana cand nu se va adopta o astfel de lege nimic nu se va schimba desi aveti dreptate cumva...vis a vis de lege...
Ar fi ceva corect sa se dispuna asa prin lege...dar nu vor fi de acord bancile...opinez eu...
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Aceasta prezumtie poate fi inlaturata prin declaratia mostenitorilor rezervatari in actul de vanzare cumparare sau ulterior prin declaratie autentica separata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere pentru a mosteni o casa aureliaion aureliaion Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu mostenirea casei parintesti. Sotul meu are 3 surori si mai are un frate vitreg din prima casatorie a mamei. In ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)