avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De la ce data platesc intretinerea la bloc? Apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De la ce data platesc intretinerea la bloc? Apartament cumparat prin executare silita de la banca....

Buna ziua

As dori,daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: am dobandit prin licitatie un apartament de la o banca ce a executat silit pe fostul proprietar. Astfel,
- Actul de Adjudecare are data de 05.01.2012, liber de orice sarcini
- Intabularea are data de 07.02.2012, liber de orice sarcini
- Proces Verbal de punere in posesie din data de 02.05.2012

De cand sunt obligata sa platesc intretinerea avand in vedere ca eu am patruns in apartament cu executor judecatoresc si politie in data de 02.05.2012? Fostul proprietar a avut restante foarte mari la Asociatie, eu am gasit apartamentul vandalizat, satanizat, distrus....si vreau sa il vand. Stiu ca pentru aceasta imi trebuie adeverinta de la Asociatie, administratorul face iguri, ma ameninta ca nu imi da nici o hartie in acest sens pana nu platesc restantele fostului proprietar. LEGAL, eu de cand trebuie sa platesc intretinerea? E urgent iar eu sunt intr-o situatie disperata, sunt cu moralul la pamant pentru ca ma simt hartuita permanent de administrator si sincer, vreau sa vand acest apartament. E cea mai oribila experienta din viata mea.
Sunt obligata sa achit eu debitele restante de la intretinere, sau platesc numai din momentul punerii in posesie?
Va multumesc

Flora1963 a scris:

.....Restul, sunt povesti. Va multumesc.
Ati deschis discutia despre art.20, ne-ati intrebat ce parere avem, iar eu v-am explicat, v-am "povestit" ce e cu acest articol de lege pentru ca dv. erati nedumerita.
V-a raspuns foarte clar @adriantot. Sper ca n-o sa-l faceti si pe el "povestitor".
Va multumesc tuturor si nu am vrut sa supar pe nimeni. Dar vedeti....eu in acest apartament am intrat de abia pe 02.05.2012, cu Proces Verbal de punere in posesie (executor judecatoresc si politie). Asadar, NU sunt debitele mele la asociatie, NU EU am beneiciat de utilitati in perioada ianuarie / 02.05.2012....Mai mult, nu uitati prevederile noului Cod de Procedura Civila referitoare la faptul ca nu poti evacua pe nimeni intre 1 decembrie si 1 martie! Ori ex-proprietarul nu a fost chiriasul meu ci a locuit fara niciun titlu, abuziv in apartamentul meu, iar eu, din pacate, pana pe 02.05.2012 am stat cu chirie...Da, CU CHIRIE! Asadar nu mi se pare normal sa platesc eu toate utilitatile acolo unde nu am stat, nu am avut posibilitatea de a patrunde si consuma, atata timp cat legea ii apara pana la data de 1 martie exact pe rau-platnici. Faptul ca am achizitionat acest apartament prin licitatie nu are nici o legatura cu vreo speculatie financiara, dar se pare ca sunt persoane care gandesc ca as fi beneficiara a cine stie ce chilipir. Pentru mine s-a demonstrat a fi cel mai mare cosmar al vietii. Raspunsurile succinte ale Dnei Ynocentta mi se par a fi cele mai logice! Oricum, asociatia respectiva a intrat deja la masa credala cu banca si, nemultumita de cat a obtinut se judeca cu banca, mai mult, ma hartuieste pe mine.
Sunt in aceeasi situatie ca si doamna, am cumparat o garsoniera insa legea prevede urmatoarele actul de adjudecare luat de la banca dureaza 30 de zile, apoi la impozit inca 30 de zile, la cadastru 15 zile, atunci imi puteti spune de ce trebuie platita intretinerea pe perioada in care actele dureaza atat de mult (legea nu ne permite sa intram inca in apartament pana nu se parcurg toate aceste demersuri). In plus in actul de adjudecare se prevede ca orice apartament cumparat prin banca este lipsit de sarcini, plata revine ori fostului proprietar ori bancii care si-a recuperat datoria.

Asociatiile nu au politie proprie sa urmareasca hotii care au lasat datoriile neplatite in urma...

Asociatiile au un presedinte si un administrator, care sunt platiti de locatari, acestia trebuie sa dea in judecata proprietarii care nu-si platesc datoriile, ei trebuie sa urmareasca cum sa scoata banii de la proprietarul rau de plata sau eventual daca este executat silit de banca sa se ia banii de la banca, nu este datoria celui care a cumparat sa plateasca datoriile.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
elga50, moderator
La adjudecare se spune ca apartamentul este liber de sarcini pentru ca datoria catre banca a fost achitata.
Dar fostul proprietar mai are si altfel de datorii, intre care si la asociatie, despre care adjudecatorul probabil nu stie sau nu-l intereseaza.

Macar pentru a sti ce cumpara, noul proprietar ar trebui sa vada ce dar otravit cumpara. E de imaginat ca daca un apartament a fost cumparat la licitatie, fie si declansata de o banca, vechiul proprietar nu statea foarte bine cu plata intretinerii. Deci e de asteptat ca noul proprietar s-ar putea trezi cu surprize si la locul faptei.

Indiferent cat dureaza facutul actelor, e clar ca apartamentul e al cumparatorului care a devenit la adjudecatre proprietar, macar si informal. Deci e de interesat ce cumpara.
Surprinzator este ca cei ce cumpara prin licitatii nu au curiozitatea sa vada ce cumpara, ca altfel nu-mi explic cum de nu iau cunostinta cu lista de intretinere!
Daca iau legatura cu administratorul sau cu conducerea asociatiei ar putea sa ajunga la o solutie practica prin care sa se evite aceste situatii.

Nu suntem perfecti!
elga50, moderator
Doamna Mihaela, v-am trimis un mesaj privat. astept sa ma contactati. Se pare ca multi nu cunosc ADEVARATA noastra SITUATIE si ca atare, ne raspund astfel. Tineti cont de ceea ce mi-a raspuns Dna. Ynocennta!

Uitasem! Maine o sa va citez textual ce mentioneaza Actul meu de Adjudecare...Nu scrie nicidecum ca ar fi liber de orice sarcini fata de banca...Altfel, nu obtineam intabularea! Daca era grevat de vreo sarcina la Asociatie, nu mi se elibera intabularea! Asociatia s-a trezit cam tarziu! Asa ca ce si-a zis administratorul: lasa ca platesc prostii de locatari si proasta nou proprietara! Asa ceva nu o sa se intample. Ne mai auzim si astept sa fiu contactata de Dna. Mihaela! O seara cat mai placuta tuturor.
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Apartament scos la licitatie fara consultarea asociatiei de propietari cgugoasa cgugoasa Sunt presedintele unei asoc. de propietari: Propietarul unui apartament a disparut din locuinta de 2 ani, vecinii spun ca ar fi plecat cu familia in Italia; ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)