avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort. Conflict de jurisdictie. Instanta competenta. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort. Conflict de jurisdictie. Instanta competenta. Suspendarea procedurii

Buna seara

In Decembrie 2010 am depus dosarul de divort (cetateni romani cu minor, casatorie in Ro. in anul 2003). Sotia, la randul ei, a depus dosarul de divort in Spania in Aprilie 2011. Abia acum am aflat si eu, si judecatoria din Ro., ca in Spania s-a deschis proces de divort. Judecatoria din Ro. au dat suspendare in temeiul art. 244 pct 1 alin 1 c. civ. ("se constata depuse la dosar, o nota de sedinta si inscrisuri, prin care se face dovada faptului ca pe rolul instantelor din Spania se afla dosarul de divort al partilor").
Ce motiv este mai plauzibil pentru instanta din Spania, pentru a preda cazul instantei din Ro. ?
Eu doresc, ca procesul sa fie facut aici in Ro. Ce motive as avea, in afara de faptul ca eu am depus primul dosarul de divort (cu 5 luni inainte) ?
Multumesc frumos.
Potrivit art 19 din Regulamentului (CE) nr. 2201/2003, in cazul in care se introduc cereri de divort in fata instantelor judecatoresti din state membre diferite, instanta sezizata in al doilea rand, suspenda din oficiu procedura, pana se stabileste competenta primei instante sesizate.

Prin urmare, instanta romana, ca prima instanta sesizata, trebuia sa-si verifice competenta, si nicidecum sa suspende. (= motiv de recurs impotriva incheierii de suspendare).

In ceea ce priveste competenta insa (caci exista riscul de-a cadea din lac in put, cu recursul impotriva suspendarii) sunt de observat dispozitiile art 3 din acelasi Regulament pe care il gasiti aici:

[ link extern ]

Eu nu am date concrete din speta dvs. pentru a putea sa fac vreo apreciere in ce priveste competenta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
romascanu, moderator
@George Stoian, unde ati avut ultimul domiciliu comun cu sotia si de când sunteti in România?
Va multumesc doamna Av. Romascanu si de asemenea domnului Av. Alex Muntean.
Judecatoarea mi-a spus ca dupa vechiul Cod Civil (data la care am bagat dosarul de divort Dec. 2010) se va aplica articolul cu "ultimul domiciliu comun al sotilor" (asa cum m-a intrebat si domnul Av. Alex Muntean). Am locuit impreuna in Spania din luna Mai 2010 pana in luna Noiembrie 2010; apoi am venit eu in Ro. si am bagat dosarul (Dec. 2010). Au mai trecut 5 luni si apoi a deschis si ea proces in Spania; cele 5 luni cat am stat singur in Ro., cum se socotesc ?
Apoi, nu pot sa vin si eu cu alte motive mai plauzibile cum ar fi:

# Oficierea casatoriei in Ro.
# Casatorie consumata in Ro.
# Cetatenie Ro.
# Sa fim judecati dupa legile din Ro.
# (La dosar este depus si un certificat medico legal si plangere prealabila + retragere plangere, ca am fost agresat fizic de sotie, fapte intamplate aici in Ro.)

Va multumesc!

Instanta competenta este cea din Spania, asa spune si legea română si legislatia uniunii.
Eu sunt de alta parere.

Regulamentul comunitar suscitat prevede in articolul 3 mai multe criterii de atribuire a competentei in materie de divort, fara sa stabileasca vreo ierarhie intre ele.

Astfel, in afara de anumite criterii intemeiate pe resedinta obisnuita (articolul 3 alin 1 litera a), regulamentul instituie si criteriul cetateniei (litera b)

Din acest motiv consider ca instantele romane SUNT competente, ca instante din statul membru de cetatenie a celor doi soti (art. 3 alin. 1 lit. b), chiar daca resedinta obisnuita nu ar mai fi situata in acest stat de mai multi ani.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot alege ca procesul de divort sa se tina in romania? lucianlucian lucianlucian Suntem cetateni romani, casatoria a fost oficiata in Romania iar dupa un an de zile am plecat spre Spania amandoi. Dupa 7 ani de zile, au aparut mari probleme ... (vezi toată discuția)
Casatoria in turcia,domiciliul in germania. AllexNicoll AllexNicoll Buna ziua.Locuiesc de 4 ani in Germania.In urma cu 3 ani m-am casatorit cu cetatean turc,in Turcia.Pe livretul international de familie eliberat in Turcia, mi ... (vezi toată discuția)
Divort+partaj dolores.11 dolores.11 Buna ziua, va rog sa ma ajutati si sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari legate de urmatoarea situatie: sotul verisoarei mele este plecat in Spania de 12 ... (vezi toată discuția)