avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost prins conducand cu permisul suspendat si s-a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost prins conducand cu permisul suspendat si s-a intocmit dosar penal. Este corecta perioada de suspendare a dreptului de a conduce?

Problema mea este:

1. Permisul de conducere mi-a fost suspendat 30 de zile pentru nerespectarea culorii rosii la semafor.
2. Am fost surprins conducand in perioada cand permisul era suspendat - re. art 86, alin.2, OUG 195/202.
3. Mi s-a intocmit dosar penal. Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale (in temeiul art.230 si art.10 lit b din Codul de procedura penala). In baza art.91 lit.c C.P. mi s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ "AMENDA" in suma de 1000RON. Am platit amenda.
4. Politia Zalau (seful Serviciului Rutier) "constatand ca sunt indeplinite conditiile legale, in baza art. 103 alin 1 lit c din OUG 195/2002, republicata, dispund suspendarea dreptului de a conduce a numitului... pe o perioada de 90 zile..."
INTREBARE: Este corecta decizia de la 4?

Am textul la care se face referire, dar cred ca in cazul meu permisul trebuie sa-mi fie inapoiat.

Astept o parere si un ajutor in aceasta privinta.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ene Dragos , Consilier juridic 18:29, 12 Martie 2013
@cyan
Imi pare rau dar nu inteleg. In art 103 alin 1 lit c sunt descrise doua cazuri in care se aplica o suspendare de 90 de zile:

[cazul 1]: "cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile pe publice, precum si "
[cazul 2]: "in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale,scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, "

[si urmeaza o precizare care se refera la ambele cazuri de mai sus]

"daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce"

Am fost gasit circuland avand permisul suspendat - deci ma incadrez in [cazul 1], pentru care art 86 alin 2 prevede inchisoare sau amenda (nu suspendare a permisului).

Documentul intocmit de seful politie rutiere privind suspendarea de 90 de zile incepe cu "Sef Serviciu Rutier, constatand ca sunt indeplinite conditiile legale, in baza art. 103 alin 1 lit c din OUG 195/2002, republicata, dispun suspendarea...". Documentul este un formular cu spatii pentru completarea numelui soferului, numarului de zile de suspendare, perioada suspendarii. Textul citat este pretiparit.

Nu vreau sa am dreptate neaparat. Nu sunt jurist. Nu am practica interpretarii textelor legislative. In schimb stiu sa citesc si ma astept ca aceste texte legislative sa fie clare.

Incerc sa ma lamuresc. Probabil ca imi scapa ceva.

Multumesc anticipat pentru ajutorul dat in lamurirea acestei chestiuni!

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
marius_i, utilizator
@marius_i, nici eu nu am studii juridice dar incerc sa inteleg ce a vrut sa spuna legiuitorul.

apreciezi corect ca te afli in [cazul 1] dar apreciezi incorect ca precizarea din final se refera la ambele cazuri.

lit c) trebuie citita ca mai jos unde [cazul 1] este cu litere boldate iar [cazul 2] este cu litere italice, precizarea din final se refera numai la [cazul 2]

"c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

in completare la cele de mai sus art. 111 -(1) oug 195, prevede :

"permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1),(...);"

practic, tu ai primit inca o suspendare ptr ca ai incalcat inca o regula de circulatie care este este considerata infractiune.

prin analogie, poti sa consideri in cazul celei de-a 2 suspendari ca si in cazul punctelor date suplimentar fata de amenda, ai primit amenda penala si suplimentar suspendarea permisului (vezi art. 111).

sper sa te fi lamurit cu aceste explicatii, dupa cum probabil stii o virgula sau o conjunctie pot schimba total sensul unei fraze, asa cum este si cazul de fata.

stiu ca este foarte greu ca stai pe margine 3 luni , cel mai important lucru este ca ti-ai asumat greseala facuta si ca ai scapat doar cu amenda penala si nu ai ajuns in situatia cealalta prevazuta de lege.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
cyan, moderator
@cyan
Multumesc pentru raspuns!
Inca mai cred ca totusi in art 103, alin 1 lit c acel "precum si" accentueaza faptul ca se face referire la doua situatii distincte iar virgula de dupa definitia celui de-al 2-lea caz este pusa pentru a extinde conditia de dupa virgula asupra ambelor cazuri. Altfel ar fi fost logic sa existe doua "litere" distincte c si d, fiecare cu cate un caz.
Mai cred si ca fiind un paragraf nou introdus de OUG nr.69 din 28.06.2007, nu a fost suficient de bine gandit/intocmit si ca este interpretabil.
E clar ca art 111 se refera la retinere, dar retinerea permisului nu este neaparat identica cu suspendarea dreptului de a conduce.
Ce ma deranjeaza este ca pentru o infractiune sunt pedepsit de doua ori si de fiecare data cu pedeapsa maxima: amenda maxima (am beneficiat de circumstante atenuante, altfel faceam puscarie) si suspendarea maxima. Mi se pare exagerat si sincer nu cred ca intentia legiuitorului era asta.
In definitiv, conducerea cu permisul suspendat nu s-a soldat cu nici o dauna, n-am pus in pericol pe nimeni, nu eram un pericol potential pentru nimeni (nu aveam cine stie ce viteza ametitoare in oras.). De ce sa fiu pedepsit de doua ori? Nu pot nici sa reduc suspendarea la 30 de zile, iar daca nu iau acel test de 13 din 15 voi avea o suspendare de 120 de zile.
A conduce cu 110 in localitate sau a provoca un accident din care rezulta decesul sau vatamarea corporala a unei persoane e mai grav cred decat conducerea cu permisul suspendat. Culmea e ca in primele doua cazuri poti sa-ti reduci perioada de suspendare!!
testul de 13 din 15 se da in perioada de suspendare pana il iei. adica in cele 90 de zile poti sa il dai in fiecare zi. nu se da o singura data si daca nu se ia se prelungeste cu inca 30 de zile. si eu l-am dat o data , am luat 15 din 15 din prima incercare, ideea este sa te mai uiti pe regulament, sa nu te grabesti, dureaza 30 de min, exista o singura varianta de raspuns din trei (a, b, c), daca ai dat un raspuns gresit nu ti se inlocuieste fisa de testare si ce este cel mai important, sa nu dai raspunsuri din "practica". intrebarile sunt simple si se refera numai la reguli de circulatie, nu sunt bagate chestii de genul "cate puncte " sau "de prim ajutor".
cand am dat eu erau unii care dadeau cate 2 variante de raspuns #-o sau au luat 4, 5 puncte din 15. asta ca sa iti dai seama cine are permis de conducere.
testul 13/15 se aplica in conditiile art. 106 -(1), esti obligat sa il dai si chiar daca il iei nu se reduce perioada de suspendare.
se prelungeste cu 30 de zile daca nu te prezinti sau nu iei testul in perioada de suspendare.
de ex. daca ai 90 de zile, nu te prezinti in cele 90 sa dai testul sau nu il iei , se prelungeste cu 30, daca nu te prezinti in urmatoarele 30 se prelungeste iar cu 30 si tot asa.
conditia este luarea testului si nu este stabilita o limita de zile de suspendare.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
cyan, moderator
@cyan
Multumesc cyan pentru detaliile legate de test.
Eu nu pot sa imi reduc perioada de suspendare, ai dreptate. Motivul este ca suspendarea de 90 de zile este a doua dupa cea de 30 de zile pentru semafor rosu intr-o perioada de 2 ani (cf art 221 din regulamentul pentru aplicarea OUG 195).

Am inceput sa ma pregatesc pentru sustinerea testului. Am sa-l dau cat de repede. Am gasit doua site-ri unde pot simula sustinerea testului. Insa pe unul dintre ele, unele intrebari sunt nepotrivite/hilare in contextul specific al testului 13/15: trebuie sa stii definitia mopedului, sau trebuie sa stii viteza maxima pe autostrada cu care poate circula un incepator tractand o remorca - din cate stiu un incepator nu poate da acest test).
Te rog sa-mi spui cat costa sustinerea lui.
Multumesc! (si multumesc inca o data pentru celelalte raspunsuri)

Alte discuții în legătură

Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002: Art. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de ... (vezi toată discuția)
Retinere permis conform art. 86 3 cod rutier aris_crina aris_crina daca am incredintat masina spre a fi condusa unei persoane care nu detine permis de ce mi-au retinut si mie permisul??????#-o (vezi toată discuția)
Conducere cu permis retinut lucian365 lucian365 [quot]buna ziua, o sa incerc sa fiu rapid in a va face cunoscuta problema...... 08.04.2012 am avut un accident victime dar care nuau depus ... (vezi toată discuția)