avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... INTREBARE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

INTREBARE

As avea si eu o intrebare.

Cetatean strain casatorit cu cetatean roman si detin impreuna o proprietate compusa din casa si teren.

Din cauza ca cetateanul strain nu avea drept sa cumpere terenuri in Ro are doar drept de folosinta asupra lui.

Situatia din CF este urmatoarea:
- Teren, proprietar sotul roman in proportie de 100%
-Cladire, proprietari ambii soti in proportie de 50%
-La sarcini este trecut sotul strain cu drept de folosinta asupra terenului.

Intrebarea ar fi urmatoarea: In cazul unui divort se imparte si terenul avand in vedere faptul ca sotul strain nu este trecut proprietar ci are doar drept de folosinta. Care ar fi situatia exacta, ce anume s-ar imparti si ce drepturi are sotul strain asupra terenului si in cazul in care nu are drept asupra terenului cum se poate imparti cladirea?
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 08:55, 12 Decembrie 2008
la un eventual partaj, se va imparti doar cladirea: daca veti cere atribuirea in natura se va stabili valoarea acesteia si dvs. va trebui sa achitati 1/2 catre fostul sot.
Aveti cel mult sase luni sa achitati acea diferenta de bani, in caz contrar putandu-se solicita vanzarea intregii cladiri. Pentru terenul care e doar in folosinta, acesta va fi atribuit in acelasi mod noului proprietar si dvs. nu veti putea, in calitate de proprietar sa daramati cladirea, si sa intrati in posesia terenului, acest drept de folosinta raminand valabil pe toata durata de existenta a cladirii.
O alta varianta ar fi ca sa impartiti in natura cladirea, daca e posibil, fiecaruia dintre soti revenindu-le 1/2 sau sa o vindeti de comun acord, impartind suma rezultata din vanzare.. Pentru teren se aplica aceleasi reguli mentionate anterior.
In eventualul partaj dintre soti relevanta este prezumtia de comunitate de bunuri insa impartirea bunurilor imobile se va face in functie de dovedirea in proces a contributiei fiecarui sot la dobandirea terenului si casei respective !
Se va imparti si terenul si casa, indiferent ca sotul strain nu este trecut ca proprietar, deoarece acesta poate dovedi foarte usor contributia sa la cumpararea terenului si dupa caz imposibilitatea legala de a fi inscris in act !
Mentionez ca imobilul ( teren+cladire ) au fost achizitionate prin cumparare in timpul casatoriei, din bani comuni. Acuma cred ca e foarte greu de dovedit cine a contribuit cu mai multi bani din moment ce erau bani comuni.

In contractul de vanzare cumparare incheiat la notar scrie urmatoarele:
-sotul roman si sotul strain dobandesc cota de 1/1 din constructii
-sotul roman cota de 1/1 din teren
-iar sotul strain dobandeste dreptul de folosinta in cota de 1/1 asupra terenului.

Ulterior am intabulat imobilul si in extrasul CF apar urmatoarele:
Dreptul de proprietate asupra imobilului se intabuleaza in favoarea:
-sotul roman, bun propriu, asupra terenului, cu titlu de drept cumparare
-sotul roman si sotul strain, bun comun asupra constructiei, cu titlu de drept cumparare
Iar la sarcini:
- dreptul de folosinta asupra terenului pe durata existentei constructiei se intabuleaza in favoarea : XX ( sotul strain).

Aceasta fiind situatia si presupunand ca sotul strain nu va incearca sa-si dovedeasca contributia la dobandirea terenului, deci s-ar imparti bunurile asa cum sant acuma trecute in acte, atunci sotul strain mai are drept asupra terenului?
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2008
alina240, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj utilizator32 utilizator32 Buna ziua, Situatia e in felul urmator. Sotia cetatean roman si sotul cetatean strain, casatoriti in strainatate. In urma cu mai multi ani au cumparat ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare liliana v liliana v in caz de vanzare cumparare a unui imobil unde exista un drept de folosinta spacial pe teren, ce se intampla cu terenul? (vezi toată discuția)
Pamant + locuinta fara partaj se poate vinde sau inchiria? Andreiiy Andreiiy Sunt o persoana in varsta de 78 de ani.Nascuta ,crescuta si casatorita in acelasi loc.Am construit cladirile impreuna cu sotia mea cu autorizatie pe numele ... (vezi toată discuția)