avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un sfat va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un sfat va rog

Am divortat de aproape 4 ani. In urma procesului, instanta a hotarat ca fosta sotie sa aiba dreptul de crestere si educare asupra copilului. la scurt timp dupa divort, aceasta a refuzat sa mai tina si sa mai ingrijeasca copilul, asa ca l-am luat la mine. Pentru ca mi-a fost teama sa nu ma reclame ca l-am luat abuziv, am incheiat cu fosta sotie un document, scris de mana, prin care aceasta declara ca imi da copilul si renunta la toate drepturile ce i-ai fost acordate prin sentinta civila. Mentionez ca de cand am luat copilul nu am mai platit fostei sotii pensia alimentara stabilita. Peste cateva zile copilul urmeaza sa implineasca 14 ani. Intentionez sa deschid un nou proces pt a obtine o hotarare judecatoreasca prin care copilul sa-mi fie dat mie. am urmatoarele intrebari:
- ma adresez eu instantei sau trebuie sa o faca fiul meu dupa implinirea varsei de 14 ani?
- pot cere prin acest proces ca fosta sotie sa plateasca pensie alimentara?
- documentul scris de mana pe care l-am incheiat cu fosta sotie, are vreo valoare juridica? Prin acest act inceteaza obligatia mea de a-i mai plati fostei sotii pensia alimentara sau trebuia sa o platesc in continuare?
Cum dumneavoastra solicitati sa va fie incredintat spre crestere si educare copilul, cererea o faceti in numele dumneavoastra: copilul va fi audiat si intrebat daca vrea sa locuiasca cu dumneavoastra.
Bineinteles ca puteti cere ca fosta sotie sa plateasca pensie alimentarea, si este chiar obligatia ei legala sa contribuie la cresterea si educarea minorului.
Documentul incheiat cu fosta dumneavoastra sotie are forta probanta a unui inscris sub semnatura privata, iar daca din continutul sau reiese clar ca copilul va este incredintat dumneavoastra nu mai aveti obligatia sa-i platiti aceeea suma stabilita ca si pensie alimentara. De fapt dumneavoastra plateati pentru copil, iar cum acesta este in intretinerea dumneavoastra , aceasta plata nu-si mai are temei.
In data de 13.01.2009 doresc sa deschid proces impotriva fostei sotii. Am formulat cererea de mai jos:

Domnule Preşedinte,
Subsemnatul XX, domiciliat în ______, în calitate de reclamant, chem în judecată pe YY, domiciliata în __________, în calitate de pârâta, si Autoritatea Tutelara, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi:
- ca minorul ZZ nascut la data de 13.01.1995, sa-mi fie incredintat spre crestere si educare;
- obligarea pârâtei să plătească pensie de întreţinere, in favoarea minorului ZZ, în cuantumul legal, de la data introducerii acţiunii şi până la terminarea studiilor

Motivele acţiunii sunt următoarele:
Prin Sentinta Civila nr. 148 din data de 13.04.2006 a fost desfacuta casatoria pe care am avut-o impreuna cu parata, din culpa comuna. In urma desfacerii casatoriei minorul ZZ a fost incredintat spre crestere si educare fostei sotii. Dupa aproximativ un an, parata , imi incredinteaza copilul spre crestere si educare si totodata, renunta la drepturile care i-au fost acordate prin sentinta civila susmentionata. In acest sens am incheiat cu parata o Minuta in data de 16.09.2007. De la aceasta data pana in prezent m-am preocupat continuu de buna crestere, de educatia si de sanatatea copilului meu. In acest sens am asigurat pentru copilul meu conditii optime necesare traiului si dezvoltarii fizice si psihice, sunt permanent langa el pentru a-l supraveghea si ingriji. Am intrevederi saptamanale sau bisaptamanale cu profesorul dirignte pentru verificarea situatiei scolare a copilului, de asemenea pentru completarea informatiei obtinuta in clasa copilul are saptamanal sedinte cu un profesor meditator la matematica si cand se impune si cu un profesor de limba romana. In fiecare vacanta de vara copilul este prezent intr-o tabara cu pedare in limba engleza. Am participat impreuna cu fiul meu la sedinte psihoterapeutice pentru a-l ajuta sa ocoleasca eventuale traume psihice generate de destramarea familiei. De asemenea, l-am inscris pe fiul meu la un medic de familie.
Formulez aceasta cerere pentru a-mi putea exercita drepturile si indatoririle parintesti asupra copiului conform art 43 din Codul Familiei.

Probe:
Solicit încuviinţarea probelor cu inscrisuri si cu martori. De asemenea socicit sa fie audiat minorul ZZ
Anexez, în copie certificată, următoarele înscrisuri:
- copie Sentinta Civila nr.148/13.04.2006
- copie certificat de nastere pt minorul ZZ
- copie minuta incheiata la data de 16.09.2007

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei

Am urmatoarele intrebari:
1. este corect formulata cererea?
2. copilul doreste sa locuiasca impreuna cu mine si va declara asta cand va fi audiat. exista vreo posibilitate ca instanta sa dea copilul tot fostei sotii?
3. cam cat dureaza un astfel de proces?

Cererea este destul de bunuta, dar am o problema cu hartia aceea pe care dv. o numiti minuta: ea nu are nicio valoare juridica.
Parintii nu pot tranzactiona cu privire la incredintarea minorului unuia dintre ei fara o incuviintare a instantei de judecata. Asa incat, juridic, hartia nu are valoare.
Dar o puteti folosi ca proba in dosar, evident, aratand care a fost atitdinea paratei si de ce copilul a venit la dv.

POsibilitate este sa se intample orice, insa nu e probabil ca sa fie dat in grija mamei...
Procesul dureaza in functie de atitudinea partilor, cuantului dosarelor instantei, volumul de munca al Autoritatii tutelare etc. As incat, nu prea putem estima.
Daca mama nu se opune, in 2-3 termene ar fi gata! Deci cam 2-3 luni.
Cat mai dureaza redactarea, iar e o ghicitoare fara indicii...
Actiunea in instanta trebuie promovata de dumneavoastra . Nu poate fi promovata de copil , deoarece acesta este minor si pana la implinirea varstei de 18 ani nu poate promova o actiune.
Singura problema este ca ar putea interveni in dosar si Directia pentru protectia copilului si ar putea exista o problema.
Calitatea de parinte o puteti exercita , pentru ca nu v-a fost interzis acest drept prin hotararea care a fost pronuntata.
La implinirea varstei de 18 ani copilul devine major si are dreptul de a locui cu cine doreste. Succes.
Nu prea inteleg, Carmen...
Actiunea o promoveaza parintele pentru ca e actiune de incredintare, si logica ei e ca reclamantul cere spre incredintare un minor... nu ca reclamantul se cere incredintat cuiva... De aia nu o poate promova copilul...
Nu vad de ce sa intervina Directia in dosar, cand nu are timp sa-si faca treaba ei, anchete, rapoarte, evaliari psihologice etc. De unde afla, din ziar? Si daca ar interveni, unde ar fi problema? Ar sustine directia ca e mai bine sa i se lase incredintat un copil parintelui care nu a fost in stare sa aiba grija de el si l-a dat de buna voie altuia?
Cum exerciti calitati de parinte? Ca drepturile parintesti le exercita parintele caruia i-a fost incredintat minorul, nu celalalt...
Copilul are dreptul a cere ijnca de la 14 ani unde sa locuiasca, dar aici vorbim despre incredintare si nu domiciliul minorului, sunt chestiuni diferite...
Copilul poate fi incredintat lui X dar sa nu locuiasca impreuna cu X.
Cred ca e destul de bine cum isi sustine domnul punctul de vedere... nu mai retin daca a cerut ancheta sociala, dar va dispune instanta oricum.

Alte discuții în legătură

Sentinta de divort / nelamuriri silster silster Prin sentinta de divort s-a hotarit : - desface prin comun acord casatoria - autoritatea parinteasca va fi exercitata de catre ambele parti ... (vezi toată discuția)
Iesire minor din tara ionescu mitica ionescu mitica Buna ziua! In urma unei hotarari judecatoresti,minorul a fost dat spre crestere si educare,fostei mele sotii,in urma cu trei ani.Intre timp eu am platit pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara inainte de divort? est est Buna ziua, As avea rugamintea sa ma ajutati cu aceasta problema. Vineri, 05.11.2010, am termen sa depun intampinare la cererea “sotiei” mele. In ... (vezi toată discuția)