avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident de circulatie

Transcrierea discutiei postate de samy2011

eu am facut un accident asemanator atat ca pietonul nu era pe trecere iar eu nu am incalcat nici o regula de circulatie dar expertul a spus ca as fi putut evita accidentul daca as fi circulat cu atentie sporita la ce sa ma astept? trimitere in judecata ? sa inteleg ca noi soferi trebuie sa stam cu ochii lipiti de parbriz fara sa clipim fara sa ne uitam in bord sau in oglinda retrovizoare ca poate atunci in secunda aia iese vreun pieton in fata si daca nu il evitam suntem vinovati .Daca eu imi vad linistit de drumu meu nu am viteza nu sunt beat dc trebuie sa mai trag belele pentru ca unii nu gandesc care sunt consecintele faptelor lor si anume circulatia pe mijlocul unui drum european in afara localitatii la 4 noaptea fara vesta fara nimic reflectorizant Se aplica aici articolul 72 alin 4 din codul rutier ? ca pietonul poarta intreaga raspundere ?

Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
In expertiza, expertul este obligat sa puncteze posibilitatea de evitare a producerii accidentului. Daca soferul implicat circula regulamentar(viteza, centura, frana la timp), iar pietonul a incalcat regulile de circulatie, nu exista probleme pe partea de instanta. Expertiza cuprinde mult mai multe detalii care ar fi fost bine sa le postati pentru o opinie realista.
pietonul nu era pe trecere iar eu nu am incalcat nici o regula de circulatie dar expertul a spus ca as fi putut evita accidentul daca as fi circulat cu atentie sporita la ce sa ma astept?

Daca dumneavoastra ati respectat normele rutiere aplicabile pentru respectivul sector de drum, nu va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, in sensul art . 184 din Codul penal.

Expertul este obligat sa mentioneze daca accidentul rutier putea fi evitat.Va fi relevata faptul daca dumneavoastra ati avut o conduita prudenta sau nu, la momentul producerii impactului rutier .
Pentru a fi punctata pozitia dumneavoastra, poate fi numit un expert-parte.

Daca, insa, ati dat dovada de imprudenta, de neglienta, nesotind , astfel , obligatiile ce va incumba in calitate de participant la trafic, va fi stabilita culpa, ca modalitate a vinovatiei , pentru a fi retinuta infractiunea sus amintita.

Partea vatamata se poate constitui parte civila, oricand, in etapa urmaririi penale, in fata instantei de judecata, pana la citirea rechizitoriului ( cu acordul partilor litigante manifestarea de vointa , in aceasta directie, se face si dupa acest moment procesual.)

Daca polita RCA era valabila cand a fost produsa vatamarea corporala a pietonului, daunele morale si materiale, cerute si dovedite , vor fi suportate de societatea asiguratoare, in limita plafonului legal .

Instanta de judecata, conform raspunderii civile delictuale , va obliga societatea asiguratoare, introdusa in cauza in calitate asigurator de raspundere civila delictuala, in solidar cu inculpatul ,respectand , desigur plafonul legal.

Pana la citirea actului de sesizare (rechizitoriul ), societatea asiguratoare va putea fi introdusa in cauza .(interveirea acestea putand fi facuta, insa , pe perioada intregii cercetarii judecatoresti ).

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala , fiind totala, definitiva si neconditionata.

Aceasta manifestare personala de vointa este incidenta chiar si in etapa recursului procesului penala, deci pana la ramanarea definitiva a hotararii judecatoresti.

Pretentiile banesti pot fi cerute pe cale seprata, actiunea civila fiind exercitata in mod individual, distinct de cea penala, insa aceasta va fi suspendata , in mod obligatoriu, intrucat procesul penal il tine in loc pe cel civil.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu victima si alcoolemie de 0,18 in aer si 0 in sange :) Konstantyn86 Konstantyn86 Am avut un accident cu victima in luna iulie , iar azi (4.11.2013) am fost sunat de un politist de la rutiera care se ocupa de caz si mi-a zis sa vin sa dau o ... (vezi toată discuția)
Accident rutier- dosar penal Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima bennyy bennyy In urma cu 2 saptamani am avut un accident usor pe trecerea de pietoni. Practic am fost neatent si am acrosat usor o persoana, care a cazut la pamant s-a ... (vezi toată discuția)