avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un copil de 3 luni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un copil de 3 luni

Buna seara! Va rog frumos, ajutati-ma! Doresc sa divortez de sotul meu. Suntem casatoriti de aproape 3 ani si avem un copil de 2,5 luni. Momentan suntem in strainatate, dar revenim in curand in tara si eu vreau sa depun divortul. Sotul spune ca este de acord cu divortul, insa ma ameninta ca imi ia copilul. Eu vreau sa fie un divort de comun acord, fara sa facem valuri, desi divortez din cauza faptului ca sunt agresata atat verbal, cat si fizic. Eu am in tara proprietate pe numele meu(mostenire), el nu are. El lucreaza, eu stau acasa cu copilul (logic, la cat este de mic). Ce sanse are sa-mi ia copilul? Constientizez faptul ca e copilul amandurora, dar cred ca locul unui copil e langa mama lui, iar eu imi iubesc copilul ca pe ochii din cap. Multumesc anticipat.
Buna seara,

Cel mai probabil autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun de ambii parinti iar locuinta copilului se va stabili la cel care dovedeste ca are cele mai bune conditii pentru cresterea lui. Instantele au de obicei predispozitia de a stabili locuinta minorului la mama.
Avand in vedere varsta copilului este aproape imposibil sa va ia copilul.
Doar daca ar dovedi ca sunteti o mama imorala i-ar putea conferi lui sanse.
Ptr faptul ca aveti unde locui cu copilul aveti un avantaj,dar si el daca va dovedi unde are sa-i ofere copilului un adapost are sanse,mai ales ca el va lucra ( asa ati specificat dvs ),deci se va lua in considerare si da are cu ce sa intretina pe copil urmarindu-se veniturile realizate.
In rest de acord cu @laschoschi si @Alex_Munteanu
Autoritatea părintească comună este prezumție și se acordă din oficiu deoarece chiar dacă părinții nu o cer în mod expres în cadrul cererii de chemare în judecată, instanța o acordă majorității părinților (conform art. 397 NCC).


Excepția este legată de faptul că s-ar putea să existe (destul de rar) și părinți care reprezintă un pericol pentru copil și atunci, din considerente legate de protejarea interesului superior al copilului, instanța va face aplicarea art. 398 sau chiar a art. 399 din NCC .


Articolul 507 din NCC lămurește foarte clar situațiile excepționale în care autoritatea părintească poate fi exercitată de către un singur părinte:

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească. (Articolul 507 Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte)


Dacă nu există nici unul din aceste motive atunci instanța nu poate poate dispune exercitarea autorității părintești de către un singur părinte


Succes.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)
Incredintare copil minor costelusi costelusi Buna, As dori sa stiu, daca Judecatoriile din Bucuresti au inceput sa ofere copiii minori spre incredintare ambilor parinti, adica 2 saptamani la mama, doua ... (vezi toată discuția)
Autoritate unica sau....? Martonze Martonze \"Avand in vedere intelegerea parintilor si concluziile referatului de ancheta sociala, instanta constata ca mama a fost parintele prezent constant in viata ... (vezi toată discuția)