avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce trebuie sa fac la cumpararea unui nou apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce trebuie sa fac la cumpararea unui nou apartament?

Am cumparat un nou apartament. Intrebarea mea este ce trebuie sa fac, unde trebuie sa declar acesta? Cu Electrica si Distrigaz stiu ca trebuie sa fac un contract de furnizare. Dar cand trebuie sa fac acest lucru? Cand apartamentul este scris pe numele meu, sau cand fostul proprietar a cedat apartamentul. Intreb acesta pentru ca intre aceste 2 date sunt 4 luni de diferenta. Mai trebuie sa declar si la alta parte ca am cumparat apartamentul?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:37, 16 Decembrie 2008
Trebuie delcarat si la Administratia financiara pentru figura in rolul dv., dar incepind cu 2009
deci daca acuma sciem pe numele meu apartamentul, atuci nu trebuie declarat la Finante?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Momentul care conteaza este cel in care deveniti proprietar, nu cel in care dobanditi posesia efectiva asupra apartamentului. De la acel moment aveti 30 de zile pentru:
1. deschiderea rolului fiscal pentru plata taxelor locale
2. recontractarea furnizarii de energie electrica (mare atentie, procedura actuala este extrem de anevoioasa)
3. recontractarea furnizarii gazelor.

In plus trebuie sa anuntati schimbarea proprietarului si la asociatia de proprietari/locatari.
deschiderea rolului fiscal pentru plata taxelor locale ... adica unde platim taxele trebuie declarat ca eu sunt noul proprietar?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În calitate de cumpărător aveaţi obligaţia de a depune declaraţia de impunere în termen de 30 de zile de la data dobîndirii dreptului de proprietate, care este data încheierii contractului de vînzare-cumpărare - dacă prin contract nu s-a stabilit un termen ulterior pentru transferul dreptului de proprietate.

Ce înţeleg eu din topicul dumneavoastră este că există două momente diferite - unul al transmiterii dreptului de proprietate şi unul al predării în fapt al apartamentului. Din punct de vedere fiscal, obligaţia de depunere a declaraţiei fiscale curge de la data cînd aţi devenit proprietar, nu de la data la care aţi întrat în stăpînirea în fapt a apartamentului.

În rest, contractele cu Electrica, Romtelecom, Distrigaz şi alţi furnizori de utilităţi pot fi încheiate oricînd. Ele pot rămîne pe numele fostului proprietar indiferent de data dobîndirii dreptului de proprietate, deoarece toate aceste firme sunt entităţi private, legea neimpunînd termene pentru încheierea unor noi contracte.

Alte discuții în legătură

Problema contor gaz - dezvoltator NicuGrimm NicuGrimm Salut, A mai fost pusa de cateva ori intrebarea aceasta, insa niciodata cu toate variabilele pe care le avem noi. Ideea este urmatoarea: Am cumparat un ... (vezi toată discuția)
Declaratie de impunere pt primarie alexcs_1 alexcs_1 Buna seara, am incheiat un act de v/c pt. un apartament si notarul mi-a spus ca trebuie sa merg la Serviciul de Impozite si Taxe sa cer o \"declaratie de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare. koss89 koss89 Salutare Doresc sa cumpar un atv, dar actualul proprietar la cumparat de la o firma. Problema este ca el are doar contract de vanzare cumparare, fara ... (vezi toată discuția)