Am cumparat un nou apartament. Intrebarea mea este ce trebuie sa fac, unde trebuie sa declar acesta? Cu Electrica si Distrigaz stiu ca trebuie sa fac un contract de furnizare. Dar cand trebuie sa fac acest lucru? Cand apartamentul este scris pe numele meu, sau cand fostul proprietar a cedat apartamentul. Intreb acesta pentru ca intre aceste 2 date sunt 4 luni de diferenta. Mai trebuie sa declar si la alta parte ca am cumparat apartamentul?
ContSters20980
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Momentul care conteaza este cel in care deveniti proprietar, nu cel in care dobanditi posesia efectiva asupra apartamentului. De la acel moment aveti 30 de zile pentru:
1. deschiderea rolului fiscal pentru plata taxelor locale
2. recontractarea furnizarii de energie electrica (mare atentie, procedura actuala este extrem de anevoioasa)
3. recontractarea furnizarii gazelor.
In plus trebuie sa anuntati schimbarea proprietarului si la asociatia de proprietari/locatari.
themis
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
În calitate de cumpărător aveaţi obligaţia de a depune declaraţia de impunere în termen de 30 de zile de la data dobîndirii dreptului de proprietate, care este data încheierii contractului de vînzare-cumpărare - dacă prin contract nu s-a stabilit un termen ulterior pentru transferul dreptului de proprietate.
Ce înţeleg eu din topicul dumneavoastră este că există două momente diferite - unul al transmiterii dreptului de proprietate şi unul al predării în fapt al apartamentului. Din punct de vedere fiscal, obligaţia de depunere a declaraţiei fiscale curge de la data cînd aţi devenit proprietar, nu de la data la care aţi întrat în stăpînirea în fapt a apartamentului.
În rest, contractele cu Electrica, Romtelecom, Distrigaz şi alţi furnizori de utilităţi pot fi încheiate oricînd. Ele pot rămîne pe numele fostului proprietar indiferent de data dobîndirii dreptului de proprietate, deoarece toate aceste firme sunt entităţi private, legea neimpunînd termene pentru încheierea unor noi contracte.