avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia-noul sau vechiul cod civil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia-noul sau vechiul cod civil?

buna ziua. am o creanta nascuta in august 2008. in decembrie 2011 s-a introdus cerere ce chemare in judecata pt recuperarea creantei. termenul in insatnta este in aprilie 2012. creanta respectiva s-a prescris sau nu la data inroducerii cererii de chemare in judecata?

in cazul de mai sus, ce lege se aplica - codul civil vechi sau cel nou?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 18:03, 14 Mai 2012
In acest caz se aplica noul cod civil.
La data introducerii actiunii, termenul general de prescriptie era implinit.
Prescriptia poate fi invocata numai in prima instanta, prin intampinare, sau in lipsa invocarii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate (art.2513 Noul cod civil)
puteti invoca intervenita prescriptia ,termenul fiind august 2011 cand putea intenta actiunea .Verificati daca a depus vreo notificare in acest termen
multumesc!!
avand in vedere noul cod civil, cand inceope sa curga termenul de prescriptie a dreptului la actiune: de la data pronuntarii instantei sau de la comunicarea/ramanerea definitiva a hotararii insatntei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta prescrisa sau nu romeo_m romeo_m Astazi am fost contactat de o firma de recuperari a doua oara luna aceasta. Prima data le-am cerut sa imi valideze creanta, si au spus ca o sa revina cu un ... (vezi toată discuția)
Se mai poate invoca prescriptia extinctiva intr-un litigiu de ... dana manea dana manea Se mai poate invoca prescriptia extictiva intr-un litigiu de munca, in apel, in masura in care nu a fost invocata la fond, avand in vedere caracterul devolutiv ... (vezi toată discuția)
Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea ... Adevar2 Adevar2 Până la ce moment al procesului poate fi invocată prescrierea dreptului la acțiune? Buna seara!Am încheiat în 2015 un contract cu Telekom.Dupa 3 luni ... (vezi toată discuția)