avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta mostenire prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta mostenire prin testament

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie mai speciala legata de o mostenire.
In urma cu 4 saptamani a decedat o ruda, care locuia intr-o casa cu 3 apartamente si curte comuna. Defunctul detinea apartamentul de la parter, iar apartamentele de la etaj apartin aceleiasi persoane.
Vecina de sus, proprietara celor 2 apartamente, a renovat complet acoperisul si poarta de acces in curte. Defunctul atunci nu a cotizat la cheltuieli (era o persoana extraordinar de dificila, nu era de acord cu nimic), pe motiv ca vecina a umflat preturile la cheltuielile cu acoperisul si intrarea in curte.

Defunctul mi-a lasat prin testament apartamentul. Nu are mostenitori rezervatari. Vecina a venit azi la mine sa-mi spuna ca ea a dat in judecata ruda mea, pentru cheltuielile legate de acoperis si de intrarea in curte. Si mi-a zis ca trebuie sa ne intelegem cum facem, sa continue cu judecata, sau sa ne intelegem.
Acuma eu stiu ca nu a existat nici o citatie, daca il dadea in judecata, trebuia sa primeasca citatie, nu? Eu personal banuiesc ca nu l-a dat in judecata cat era in viata, acum mi-a zis numai sa ma intimideze, nu mi-a aratat nici un act.
Vecina este foarte bogata, nu a facut rabat la nimic cand a renovat. Eu sunt salariat, nu am afaceri ca vecina. Nu mi se pare acum corect sa le platesc eu jumate din cheltuieli, ei au cumparat tot ce era mai scump, eu nu mi-as fi permis asa ceva.
Moral clar ca vecina a cheltuit niste bani cu renovarea partilor comune, cheltuieli care erau absolut necesare, si sunt de acord ca ruda mea trebuia sa fi participat si ea. Eu ca si testamentar, as fi de acord sa-i dau ceva bani. Dar nu suma care a cheltuit-o ea, folosind cele mai scumpe materiale.

Cum ma sfatuiti sa actionez?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: adrian255 , utilizator 08:52, 15 Mai 2012
Vecina va poate obliga pe dvs, in calitate de mostenitor sa platiti partea rudei dvs.

Puteti verifica daca a existat un proces pe portal.just.ro alegând judecatoria arondata locuintei.
Am verificat, nu figureaza nici un dosar pe numele rudei mele, deci clar a spus la intimidare. Inseamna ca daca vrea despagubiri, trebuie sa-mi intenteze mie proces, nu?

Cum am spus si in primul mesaj, eu as fi de acord sa-i dau ceva bani.
Dar ma poate instanta obliga sa dau jumatate? Nimeni nu a obligat-o pe vecina sa cumpere cele mai scumpe materiale. Acoperisul si intrarea in curte puteau fi renovate si mai ieftin decat a facut-o vecina. Ca sa dau un exemplu prin analogie, nu e corect sa cumperi un TV cu diagonala de 100cm, si dupa aia sa-mi ceri mie jumate de bani, cand era de ajung un TV de 50cm...:) Ati prins ideea...
Poate ca vecina Dvs a incercat sa rezolve problema pe Cale amiabila . Ulterior probabil va va actiona in instanta. si are perfecta dreptate sa pretinda de la Dvs jumatate din cheltuielile suportate. Puteti sa platiti banii datorati ( odata ce ati acceptat mostenirea) si in transe. Daca va ploua in casa de ex v-ar fii placut? Etic si moral ar fii sa va intelegeti cu doamna, binenteles facandu-va si dovada cheltuielilor .
Nu poate pretinde 1/2 dar ar putea pretinde 1/3
Asa m-am gandit si eu, chiar daca in casa sunt doar 2 proprietari, fiecare plateste cota parte din ce suprafata detine. Daca vecina detine 2 apartamente, atunci ea suporta 2 treimi si eu o treime.
Roxanel, eu nu am zis ca nu vreau sa platesc, din contra, sunt de acord, dar am zis ca eu nu-mi permit si nu mi-as fi permis sa renovez cu cele mai de fite materiale.

Cu siguranta o sa rezolvam pe cale amiabila. Vecina banuiesc ca vrea acum doar sa-si recupereze din investitia facuta, lucru normal de altfel. A bagat minciuna cu datul in judecata si ca sa para poate mai usoara negocierea, caci altfel trebuia sa ma dea pe mine in judecata.:)

Vom rezolva amiabil, asa cred e cel mai bine, mai ieftin, si mai omenesc.
Multumesc pentru opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recuperez bani pe izolatia blocului de pe palierul meu Bruneta30 Bruneta30 Am cumparat un apartament la etajul 4 de curând m-am trezit cu inundație în aproape toată casa exact după ce am renovat. Atunci vecina de sub mine venea ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri si bani mar4905 mar4905 Sotia mea care pretinde ca a deschis divort ...n-am primit inca acasa .... nimic...cred ca incearca sa ma\"santajeze\" cu o problema urmatoare: eu posed act ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse? xlalay xlalay Buna ziua, am cumparat recent un apartament la ultimul nivel al unui bloc cu 3 etaje. La data cumpararii am intrebat daca are probleme cu infiltratiile si mi ... (vezi toată discuția)