avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Prelungirea activitatii peste varsta standard de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Prelungirea activitatii peste varsta standard de pensionare la personalul contractual

1. Personalul contractual din institutiile bugetare are dreptul la prelungirea activitatii peste varsta standar de pensionare?
2. Daca da, de competenta cui este aprobarea acestei prelungiri?
3. Daca da, care este perioada maxima de prelungire?
Cu mii de multumiri !
Cel mai recent răspuns: floricel_2008 , utilizator 10:47, 15 Decembrie 2008
1. Potrivit Legii nr.19/2000, pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective.
2. Competenta de a incheia un nou c.i.m. sau de a se continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca o are conducerea institutiei publice.
3. Pensionarii pentru limita de varsta pot avea contracte individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata sau pe durata determinata (maxim 24 luni).
floricel_2008 a scris:

1. Personalul contractual din institutiile bugetare are dreptul la prelungirea activitatii peste varsta standar de pensionare?
2. Daca da, de competenta cui este aprobarea acestei prelungiri?
3. Daca da, care este perioada maxima de prelungire?
Cu mii de multumiri !


Potrivit art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, "asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, (...) isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului."
Intrucat norma citata este imperativa, contractul dvs. de munca va fi prelungit daca angajatorul este de acord si pentru o perioada pe care o stabileste angajatorul.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)
Completare cm urgent sadaka sadaka Buna , Va rog sa imi spuna si mie cineva cum se trece corect in CM unui angajat care s-a pensionat prelungirea contractului de munca( continuarea ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta bvlutu bvlutu Un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata indeplineste conditia de pensionare la limita de varsta si face cerere in acest sens. Cand este obligata ... (vezi toată discuția)