avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna si zilele libere plãtite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna si zilele libere plãtite

Prin CCM la nivel de unitate avem liberă a treia zi de Paşte. Pentru persoanele ce erau în concediu de odihnă în acea perioadă, administraţia societăţii a mers pe teoria că, nefiind sărbători legale, nu se mai "deduc" , astfel acei angajaţi rămânând practic cu o zi mai puţin din concediu. În interpretarea mea, art. 145 alin. 3 stabileşte faptul că acest concediu se "prelungeşte" practic, cu acea zi liberă plătită. Interpretarea celor de la RU este că pentru a fi pontaţi pe ziua respectivă ca fiind zi liberă, ar trebui să li se facă chemare din CO, după care aceştia să revină în concediu; evident o soluţie cam absurdă.
În esenţă, întrebarea este dacă acea zi se acordă automat (interpretarea mea a art.145 este corectă), există o altă modalitate pentru a rezolva această situaţie, sau pur şi simplu sunt nişte zile libere pe care "le-a păpat vaca" legal.
Cel mai recent răspuns: dandana1 , utilizator 08:43, 16 Mai 2012
Daca in CCM scrie ca a treia zi de Paste este zi libera platita, atunci CO se intrerupe pentru aceasta zi, urmand a se relua in ziua urmatoare. Cat despre rechemarea din CO, aceasta se face, conform Codului Muncii, in alte cazuri:
"Art. 146. (2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. ... "
Vă mulţumesc pentru răspuns. Să văd acum cum îi voi convinge pe cei de la RU că aşa e corect.
Rectific: este gresit art. 146. (2). Corect este Art. 151 alin. 2 (Legea 53 republicata).
Textul ramane neschimbat.
Multumesc. Bafta !
dandana1

conf art 145 CM durata CO este ... zile lucratoare.
conf art 143 CM prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere decat cele prevazute in CM.
deci coroborand cele 2 articole din Codul Muncii si prev CCM la nivel de unitate, rezulta ca a treia zi de Pasti nu se include in CO, chiar daca e zi libera platita.

p.s.
Se poate apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care te referi. Va rugam sa nu exagerati cu citarea intregului mesaj daca nu e necesar.

Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulţumesc. Aşa cum am spus, şi eu înţeleg art.143+145 la fel. Aveam nevoie de o confirmare de la oameni care se ocupă cu aşa ceva. Complicat e când trebuie să convingi pe cineva că nişte lucruri evidente sunt chiar aşa cum par şi nu altceva complet împotriva logicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile din concediu odihna mona1966 mona1966 Doresc sa fiu informata, avizata si documentata prin rasp pe care-l voi primi in acest forum, pentru momentul cand cu siguranta,ma voi reintalni cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Adriana68 Adriana68 La firma la care lucrez mi s-a spus la angajare ca pot lua concediu de odihna 2 saptamani vara si doua iarna.( ceea ce nu inseamna 20 zile calendaristice, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Dinush Dinush Noi dam angajatilor 21 de zile de concediu pe an. Daca intr-o luna isi ia tot concediul, adica decembrie, tot 21 de zile va avea? Adica i se socotesc zilele de ... (vezi toată discuția)