avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 247 Cod procedura civila versus Legea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 247 Cod procedura civila versus Legea medierii

Buna ziua,
Am rugamintea unui raspuns la urmatoarea speta:
In cadrul unui proces civil am calitatea de parata si mi se solicita daune materiale pentru nefolosirea unui teren agricol de catre reclamant.
Instanta ne-a propus o mediere, cu care am fost de acord si s-a suspendat cauza pana la semnarea acordului de mediere.
In partea introductiva a acordului, am mentionat ca acesta se incheie in baza art. 271-273 si art. 247 C.proc. civ. si Legea medierii nr. 192/2006.
Reclamantul refuza mentionarea art. 247 (renuntare la dreptul pretins judecatii), pretinzand ca exista o incompatibilitate si ca prin acest articol, “dreptul pretins nu mai exista” si nu se mai poate semna ulterior nici o tranzactie, acord de mediere sau alta intelegere!?
Am incercat sa-i argumentez ca in lipsa acestui articol, se poate intelege ca este vorba de o renuntare la judecata (art. 246 C.p.c.), cu riscul pentru mine, ca reclamantul sa deschida din nou un proces cu aceeasi motivare a actiunii. Sustine in continuare ca temeiul intelegerii nu este art. 247, ci Legea medierii.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: adrianadamian2009 , utilizator 16:20, 23 Mai 2012
Pai, depinde ce ati convenit.
Renunta la drept, puneti PUNCT si plecati acasa.
Ori nu renunta la drept, puneti DOUA PUNCTE si mentionati in ce consta intelegerea dvs.

E dificil de explicat, pentru ca intr-o astfel de intelegere poate fi ce nici prin cap nu-mi trece.

Spre pilda, daca ati convenit ca-i dati 2 lei cu titlu de daune, asta nu insemna ca el renunta la drept. Altminteri cei 2 lei ar fi cu titlu de ...ce? de pomana?
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
romascanu, moderator
poate fi vorba de o micsorare a catimii pretentiilor si achiesare la actiunea astfel 'redusa' potrivit acordului de mediere...juridic vorbind:)
Multumesc pentru raspunsuri.

Intrebarea este daca se poate renunta la drept si apoi “doua puncte” si sa convenim (cum am propus de altfel) prin acordul de mediere o micsorare a catimii pretentiilor? Exista vreo incompatibilitate intre renuntarea la drept declarata in continutul acordului si semnarea acestui acord cu niste clauze? Dar o aplicare a renuntarii la drept partial se poate?
Acordul de mediere este un act sub semnatura privata, reprezentand intelegerea partilor. Are caracterul unui contract( asemanator tranzactiei) si deci reprezinta legea partilor, instanta trebuind sa-l incuviinteze asa cum a fost incheiat. Singura verificare pe care o poate face instanta asupra acordului de mediere este faptul sa nu aiba clauze contrare legii sau imorale.
Multumesc pentru raspuns. Si in aceast caz, considerati ca este o posibila "clauza contrara legii" mentionarea art. 247 C.p.c. in cadrul acestui acord?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare contravaloare imobil revendicat adrianadamian09 adrianadamian09 Doresc un raspuns la urmatoarea speta: In calitate de reclamanta am un proces de revendicare - fond, pentru un imobil pe art. 480 Cod civil. Paratul ... (vezi toată discuția)
Stingere litigiu adrianadamian09 adrianadamian09 Buna ziua, Rog un raspuns la urmatoarea speta: In cadrul unui proces pe rol, partile au convenit sa stinga litigiul prin invoiala partilor (art. 271 C.p.c.) ... (vezi toată discuția)
Marire/micsorare catime ContSters230219 ContSters230219 nu inteleg de ce daca renunt sau imi restrang pretentiile trebuie sa timbrez la valoarea initila?? :vishenka: (vezi toată discuția)