avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare contravaloare imobil revendicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare contravaloare imobil revendicat

Doresc un raspuns la urmatoarea speta:

In calitate de reclamanta am un proces de revendicare - fond, pentru un imobil pe art. 480 Cod civil.

Paratul mi-a propus o intelegere scrisa in care se va consemna plata catre mine a unei sume de bani (circa 20% din valoarea imobilului) pentru renuntarea la actiune (la dreptul pretins) in baza art. 247 C.p.c.

In acelasi timp am o actiune (suspendata) pe Legea 10 impotriva Primariei pe cale administrativa.

Intrebarea este daca dupa renuntarea la actiune, voi mai putea solicita in instanta, printr-o actiune separata pe dreptul comun, avand ca parat Ministerul de Finante, recuperarea contravalorii integrale a imobilului.

Renuntarea in instanta la dreptul pretins pe art. 247 C.p.c presupune si renuntarea la dreptul pretins prin celelalte actiuni ulterioare posibile mai sus enuntate (Legea 10 si Cod civil)?

Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: adrianadamian09 , utilizator 12:48, 29 Octombrie 2009
renuntati la ctiune nu si la dreptul pretins.
dupa modificarile aduse de legea 1/2009, revendicarea pe dr comun nici nu mai este posibila si asta va poate invoca paratul cu proxima ocazie.
dvs puteti sa discutati altfel cu paratul... cine ramane cu casa si cine primeste despagubirea- valoarea de circulatie. nici tranzactia nu este buna, cred ca poate fi considerata si ca o acceptare a situatiei.
lasati sa se petreaca lucrurile de la sine.
veti vedea si dvs si paratul ca niciunul nu veti avea de pierdut...unu ia casa si altul banii.

av.m.vasilescu
puteti incheia o tranzactie insa nu renuntati la drept, sau precizati in mod expres ca renuntarea la drept are ca obiect numai dreptul de a solicita restituirea in natura a imobilului de la actualul proprietar. nu depuneti tranzactia la instanta, ci depuneti numai o renuntare la judecata. ea va produce efecte numai intre dvs si parat.
in ce priveste actiunea impotriva ministerului de finante, nu stiu sa fie deschisa o cale legala in acest sens.
dvs puteti continua demersurile potrivit Legii 10/01 si, intr-un final, veti putea obtine despagubiri la valoarea de piata a imobilului.
dar nu cred ca puteti solicita pe dreptul comun despagubiri de la ministerul de finante.
Solutia cu cele doua declaratii pare interesanta. Se pune numai problema daca art. 247 C.p.c. poate fi aplicat si selectiv , respectiv cu mentiunea numai pentru imobilul in natura fara a altera situatia despagubirilor.

Multumesc pentru raspunsuri.
Eu spuneam sa faceti o tranzactie, care are valoarea unei conventii si produce efecte intre parti. nu pomeniti in tranzactie de art. 247 cpc.
tranzactia nu o depuneti nicaieri.
la actiune renuntati pur si simplu.
Este adevarat ce spuneti, dar paratul cere expres mentiunea art. 247 C.p.c. (si nu art. 246 C.p.c. cum i-am propus eu), pentru a nu risca ca ulterior sa se trezeasca cu un nou proces de revendicare pe dreptul civil sau sa apara un mostenitor peste cateva "mii" de ani, care sa faca acelasi lucru.

Justificarea paratului este ca noi vom fi "oale si ulcele", dar mostenitorii nostri vor incepe un nou "razboi".

Multumesc pentru comentarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 247 cod procedura civila versus legea medierii adrianadamian2009 adrianadamian2009 Buna ziua, Am rugamintea unui raspuns la urmatoarea speta: In cadrul unui proces civil am calitatea de parata si mi se solicita daune materiale pentru ... (vezi toată discuția)
Stingere litigiu adrianadamian09 adrianadamian09 Buna ziua, Rog un raspuns la urmatoarea speta: In cadrul unui proces pe rol, partile au convenit sa stinga litigiul prin invoiala partilor (art. 271 C.p.c.) ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 10/2001 vs. legea nr. 165/2013 HoriaMaries HoriaMaries După intrarea în vigoare a Legii 165/2013 instanțele mai primesc cereri de chemare în judecată în cauze ce au ca obiect Legea nr. 10/2001? Este ... (vezi toată discuția)