avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actul potrivit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actul potrivit

Sunt casatorita, am doi copii si o casa pe numele sotului meu , care mai are patru copii din prima casatorie. Amandoi dorim sa lasam casa doar fiului nostru dar actul de vanzare cumparare este prea costisitor.Este posibil ca sotul meu sa incheie un contract de intretinere cu baiatul si cu mine, adica cu sotia si cu propriul copil? Este sigur acest act pentru mine si pentru baiat, dupa moartea sotului, astfel incat sa nu fim atacati de ceilalti copii?
potrivit noului cod civil, orice act care ataca rezerva succesorala este anulabil in masura in care se atenteaza la aceasta rezerva...o solutie buna va poate oferi un notar istet la care dvs sa intrati in audienta
Daca actul incalca rezerva succesorala , reprezentand o donatie deghizata sau un testament , acesta poate fi desfiintat de catre descendenti, in termen de la trei ani de la decesul autorului .

Donatia este deghizata cand conform actului public apare incadrata intr-o operatiune juridica cu titlu oneros. Deci in acest caz, actul public este simulat, neadevarat, si ascunde o donatie.

Poate fi perfectat un contract de intretinere.


Contractul de întreţinere este un contract cu titlu oneros, în temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, în schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, în natură, cele necesare traiului în tot timpul vieţii, fiind în acelaşi timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului este în funcţie de durata vieţii creditorului, eveniment incert.


Prestarea întreţinerii, în sarcina debitorului, este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezilierea contractului respectiv.



Succes.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ocolire rezerva succesorala mugurelu mugurelu Proprietarul unui imobil, avand 3 copii dintr-o casatorie anterioara se recasatoreste cu o femeie avand deasemenea 3 copii dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj saiadi saiadi sunt in divort avem impreuna un fiu de 20 ani,vreau sa stiu daca putem semna un act prin care sa lasam apartamentul fiului nostru,si numai lui.eu mai am un ... (vezi toată discuția)
Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)