avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca vs contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca vs contract de colaborare

Buna seara,

Am tot intalnit in anunturi legat de locuri de munca, termenii de contract de munca si contract de colaborare.
Exista vreo diferenta(e) intre cele doua?In caz pozitiv, as fi foarte recunoscatoare d-lui/d-nei care m-ar putea lamuri in cea ce priveste cele doua.
Defapt as vrea sa stiu mai multe despre termenul de contract de colaborare.Este acelasi cu cel de contract de munca?Daca nu,prin ce se diferentiaza?
Luand in calcul ipoteza in care sunt diferente intre ele, exista si posibilitatea ca una sau mai multe dintre acele diferente, sa dea dreptul persoanelor aflate in cocediu pentru cresterea copilului/prelungire a concediului de maternitate sa semneze astfel de acte(ma refer la contract de colaborare)?
Cel mai recent răspuns: plaura , utilizator 16:22, 16 Decembrie 2008
Discutia e lunga si s-a tot purtat pe aici.

Evident ca CIM si "contract de colaborare" nu sunt acelasi lucru.
Daca discutam despre "anunturi legate de locuri de munca", discutam de pomana pentru ca acele "contracte de colaborare " de acolo nu sunt decat un soi de: "am vrea chiar sa camuflam cumva contracte de munca" .... ceea ce nu e deoc legal.

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Am subliniat "autoritatea" pentru a scoate in evidenta faptul ca subordonarea salariatului fata de angajator reflecta cel mai bine una din trasaturile fundamentale ale CIM. (caracterul dependent al muncii salariatului fata de angajatorul sau care dispune de anumite prerogative: normativa, organizatorica, disciplinara).
La acestea putem adauga caracterul de continuitate, de regularitate a prestarii muncii.

Adica, mai neaos exprimat: daca plec de acasa si azi si maine si poimane (caracterul de regularitate) pentru a desfasura o activitate sub autoritatea unei persoane (indiferent daca e pt. 2 ore pe zi sau 2 ore pe saptamana...dar e si e saptamana asta si cealalta) in schimbul unei sume de bani, se cheama ca prestez o munca ... in baza unui CIM (indiferent cum a fost botezat in fapt acel contract). Si cine ar vrea, ar putea sa demonstreze, pe baza acestor elemente/caractere, ca un contract botezat "de colaborare" e un CIM in toata regula.


"Contractul de colaborare" (din limbajul obisnuit) vrea sa insemne o conventie civila de prestari servicii (un contract incheiat in temeiul codului civil - in temeiul principiului autonomiei de vointa sau al libertatii in materie contractuala).
Intrucat Codul Muncii reglementeaza contractul de munca cu timp parial (chiar fara o limita minima a acestui timp partial) ramane intrebarea in ce masura mai pot fi folosite asemenea conventii civile... care sa nu fie, de fapt, contracte de munca.

Eu zic ca mai pot fi folosite pentru situatii cu caracter exceptional (fara continuitate, fara caracter de regularitate) si care exclud subordonarea.

De pilda, daca eu am un contract in ...chineza si as vrea sa stiu ce scrie in el (fara sa am nevoie de traduceri autorizate, ci doar pentru stiinta mea) apelez la un cunoscator de chineza sa mi-l povesteasca.Eu pot sa-i spun doar cand mi-ar trebui traducerea si cat ii dau pentru ea (cat ne-am inteles sa-i platesc) , dar e treaba lui cand o face (dimineata, seara ori la miezul noptii), cu ce instrumente lucreaza (7 dictionare si 5 enciclopedii pe care nu eu i le pun la dispozitie)...etc. Adica mai pe scurt: nu-i organizez munca, nu i-o normez, nu i-o disciplinez si nu-i dau alte "indicatii pretioase" despre cum sa traduca el din chineza.

Acesta mi se pare a fi un bun exemplu de situatie in care pot sa inchei un contract de prestari servicii, tocmai datorita caracterului exceptional al situatiei si inexistentei "autoritatii"/subordonarii lui fata de mine.

Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2008
romascanu, moderator
am inteles toate cele spuse de d-voastra legat de cei doi termeni,insa nu pot sa concluzionez din acestea daca persoanele aflate in concediu de maternitate sau prelungire a concediului de maternitate au dreptul se semneze contract de colaborare.Stiu ca de contract de munca nici nu se pune problema,stiu ca nu se poate...dar de accea vroiam sa aflu mai multe despre contractul de colaborare.
Adevarul este ca ma atrage un job, in anuntul caruia se specifica ca se semneaza contract de colaborare.Dar sunt pentru inca 4 luni in concediu pentru cresterea copilului,si nu stiu daca pot aplica pentru acel job sa nu(daca pot sa semnez un asemenea act,in situatia mea).
Nu vreau sa fac ceva ce nu am voie sa fac.Trebuie sa stiu daca sunt nevoita sa renunt la a aplica pentru acest job si sa sper la alta oportunitate peste 4 luni.
Pe de o parte, asa cum spuneam mai sus, contractele astea pot fi usor calificate contracte de munca

Pe de alta parte, si veniturile obtinute in baza unui contract de colaborare sunt supuse impozitului pe venit reglementat de Codul Fiscal. Ori, in acest caz OUG 148/2005 zice ca indemnizatia se suspenda.

Daca v-ati plictisit acasa de ce nu va intoarceti la munca (adica la locul de munca pe care il aveati inainte de a intra in concediu pentru ingrijire copil). Nu va obliga nimeni sa stati acasa fix 2 ani.

Da, puteti incheia uncontract de colaborare!
Din post-ul doamnei Romascanu, citind printre randuri, rezulta, zic eu, acest lucru!
De ce nu ma intorc la locul de munca...In mare,motivele ar fi urmatoarele: sunt studenta, imi cresc copilul singura(am hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului spre crestere si educare) si la terminarea celor doi ani de concediu maternal nu am cu cine sa las copilul(nu vreau sa o dau la gradinita asa devreme,nu ar fi prea sanatos pentru ea).
De aceea acum cantaresc mai multe optiuni. As vrea sa optez,prin contract de colaborare daca legea mi-ar permite,pentru un job caracterizat prin munca la domiciliu(munca pe care mi-as putea-o organiza in functie de programul fetitei).Daca as putea face asta,as incepe de pe acum pentru a avea un avantaj financiar pentru anul urmator,cand intentionez sa-mi prelungesc concediul de maternitate cu un an-care este fara plata-in felul acesta as putea sta si cu fetita,as avea timp si pentru invatat si as avea un venit cat de cat.

Alte discuții în legătură

Prelungire ccc 1 pentru tata ContSters169368 ContSters169368 prelungirea concediului de crestere pentru tatal aflat in plata, pentru primul copil expira in mai 2011, in ianuarie se va naste al doilea, cum procedeaza ... (vezi toată discuția)
Contract cu timp partial de munca in timpul concediului de maternitate? adria_bd adria_bd Buna ziua, As dori sa stiu daca e posibil ca - [b]in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile)[/b] - sa primesc pe langa ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal imediat dupa cic sau prelungire cic? moniquesro moniquesro Buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu situatia mea, sa stiu ce drepturi am. Sunt insacinata in luna a 8-a cu cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)