avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor

Buna ziua,

Am facut o cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor catre conducerea firmei la care lucrez si ei au completat pe ea "se aproba cu respectarea perioadei de preaviz de 20 zile si a conditiilor contractuale". Eu cred ca cele 2 lucruri - ce am cerut eu si ce au aprobat ei - sunt total diferite deoarece incetarea activitatii cu acordul partilor presupune tocmai eliminarea preavizului, deci eu nu mi-am dat demisia propriu-zis ci am cerut incetarea CIM cu acordul partilor. As putea face ceva in acest caz?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: popescu_roxana2 , utilizator 08:33, 17 Mai 2012
Demisia

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.

nu e necesar acordul partilor ...asa cum vezi , e un act unilateral , doar atentie , il inregistrezi si respecti perioada de preaviz
-- varianta dorita de tine -nu exista! in cazul cand conducerea firmei doreste sa-ti ispasesti perioada de preaviz... sau mai incearca o negociere cu ei direct ..renunta la bani , inbolnaveste-te ... etc... :">
ganesh a scris:


-- varianta dorita de tine -nu exista! in cazul cand conducerea firmei doreste sa-ti ispasesti perioada de preaviz... sau mai incearca o negociere cu ei direct ..renunta la bani , inbolnaveste-te ... etc... :">


Ba exista. Este vorba de art.55 lit.b - incetarea contractului cu acordul partilor.
problema este ca partea numita angajator nu isi da acordul si in acest caz a tratat cererea ca pe o demisie. Perioada de preaviz ce trebuie efectuata este cea inscrisa in CIM care poate fi mai mica de 20 de zile, vedeti CIM.
Puteti renunta la cerere si continua activitatea mai departe sau puteti sa-i dati cererii putere de demisie asa cum este rezolutia angajatorului.
Sfatul de "a renunta la bani" sau a te "imbolnavii" nu este de urmat. Banii sunt un drept al prestatiei dv. iar concediul medical nu face decat sa suspende perioada de preaviz care va fi reluata si efectuata dupa incetarea concediului medical.

Interesul utilizatorului Popescu este sa plece , nu sa ramana ,imediat ,fara perioada de preaviz .Orice se poate negocia si asta implica doar partile ,.e nevoie doar de buna intelegere si participare .Adevarat , banii sunt un drept , insa de cate ori acest drept nu e incalcat si fara voia noastra , de aceea am recomandat negocierea .Cat despre concediul l medical, da , am gresit , este corecta precizarea -multumesc !

@ popescu_roxana2

La incetarea c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz .. angajatorul nu poate impune efectuarea unui astfel de preaviz , in acest caz si nici nu poate schimba temeiul de drept al incetarii c.i.m. .. cel mult poate pune rezolutia ca nu este de acord.

In acest caz, p solutie este sa va dati demisia ...
Multumesc tuturor pt raspunsuri! Acum am inteles exact despre ce este vb!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre depunere demisie si incetare cim cu acordul aprtilor art 55 litera b valentina370 valentina370 Buna ziua lucrez de 3 ani intr-o companie. Doresc sa inchei CIM si mi s-a spus de la Res Umane ca e preferabil sa inchei CIM cu acordul partilor art 55 ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie ralucibb ralucibb Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in data de 29 noiembrie 2013 am comunicat demisia mea, oral si in scris, angajatorului meu. In ... (vezi toată discuția)
Codul muncii -demisia la zi andre80andre andre80andre ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile ... (vezi toată discuția)