Dvs., in calitate de adjudecatar nu datorati impozit pentru venitului din transferul proprietăţilor imobiliare.
In cazul unei vanzari clasice, in care avem un vanzator si un cumparator, cel care este obligat la plata impozitului este vanzatorul.
In cazul vanzarii unui imobil prin licitatie publica in cadrul unei executari silite este discutabil daca putem vorbi despre obtinerea vreunui venit din transferul proprietatii imobiliare, de regula pretul obtinut in urma licitatiei fiind incasat de catre creditor.
Ceea ce trebuie sa faceti dvs., conform normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal este să solicitati Administratiei Finantelor Publice de la domiciliul debitorului sa emita decizie de impunere.
Va citez din cuprinsul Normelor Metodologice :
În cazul transferurilor prin executare silită, după expirarea termenului de 10 zile inclusiv, în care contribuabilul avea sarcina declarării venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalităţi decât procedura notarială sau judecătorească, organul de executare silită sau cumpărătorul, după caz, trebuie să solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului şi emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentaţiei aferente transferului.
Insă, chiar si dupa ce veti intreprinde aceste demersuri, este posibil sa intampinati dificultati la Cartea Funciara, intrucat dispozitiile Codului Fiscal stabilesc ca :
Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.
- art.77 ind.1 alin.6 Codul Fiscal.
Acest text legal este neconstitutional, din punctul meu de vedere, intrucat va incalca dreptul de proprietate dobandit prin adjudecarea imobilului, conditionand indeplinirea formelor de publicitate ale dreptului dvs. de conduita unei alte persoane, respectiv de conduita debitorului executat silit.
In locul dvs. as formula plangere impotriva incheierii de respingere pronuntata de Cartea Funciara, impreuna cu exceptia de neconstitutionalitate dispozitiilor art.77 ind.1 alin.6 teza finala din Codul Fiscal.