avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz contract de munca....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz contract de munca....

acum 6 luni in urma m-am angajat la o firma pe postul de operator pc.am semnat cim plus act aditional prin care ma angajam sa nu plec 7 ani de la firma etc....la vreo trei luni fara sa fiu intrebat sau sa semnez fisa postului.mia adus un ,,nene''care imi explica de normele psi...asta a durat vreo trei zile a cate 3 4 ore tot in timpul prg meu....in urma cu trei zile mi-am gasit de munca pe un post mai bun.insa problema vin acum....a iesit flacari din patron ca nu-mi da drumul amenintari etc....ce sa fac?...a doua zi ma luat in birou si a spus asa...,,iti semnez demisia daca faci un act de mana prin care te angajezi sa-mi platesti 36 de milioane in 6 luni...pentru formarea profesionala''.....din emotii frica ca altfel nu scap.....am semnat....epet ,,cursul,, a fost facut fara voia mea fara ca eu sa semnez fisa postului niciodata.nu am primit nicio diploma nu am semnat nimic....doar ca a venit ,,nenea'' si vb mai mult singur.ce ma sfatuiti sa fac???am fost la un avocat si a zis sa asteptam sa vedem daca ma da in judecata.....va rooggg ajutati-ma cu un sfat ceva!!1:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 16 Mai 2012
poti sa pleci si daca nu semneaza demisia.este obligat sa-ti inchida contractl.
daca te da in judecata, atunci vezi e ete de facut
Un sfat cam neprofesionist ati primit ... trebuia sa va intrebe daca la momentul semnarii actului existau martori care sa sustina in fata instantei vicierea consimtamantului dvs la semnarea acelui act ...actul respectiv este lovit de nulitate absoluta intrucat constimnatul dvs a fost viciat prin dol - inducere in eroare a unei persoane prin mijloace dolosive (viclene) pentru a o determina sa incheie un act juridic.
Eu ma gandesc ca angajatorul are dreptul sa-si recupereze investitia in pregatirea dvs profesionala daca plecati inainite de o anumita perioda de timp stabilita prin CIM+acte aditionale.Asa e corect.Dar nu-mi pot opri uimirea si-un zambet ironic daca ma gandesc la raspunsul intrebarii : ca fel de pregatire a facut respectivul angajator cu dvs? Ca dupa o artitmetica simpla, 36 mil impartite la 6 luni de munca...6 mil vechi pe luna pregatire profesionala?:hm:...poate-ar si trebui sa demonstreze cu ceva acte plata unor cursuri care sa se ridice la nivelul sumei pe care v-o cere, nu?:yes:
nu a existat nici un martor la semnarea acelei declaratii. am cerut o copie si mi-a zis ca vreau prea multe.
Depuneti o solicitare in scris catre angajator pentru comunicarea unui exemplar de pe acel act .. invocati prevederile de mai jos:
art.8 alin.3 din HG nr.500/2011:
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
...

In caz de refuz, sesizati ITM-ul care il poate sanctiona contraventional pe angajator...
Art. 9 din HG nr.500/2011:
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
.......
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
.......
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.....
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
.....
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Alte discuții în legătură

Demisia si actul aditional elnath elnath Buna ziua, Am avut c.i.m. pe 6 luni, acum am semnat act aditional si am trecut pe, perioada nedeterminata. In aceasta perioada de timp s-a realizat un curs ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale legale ? la contractul de munca mariusgrigoriu mariusgrigoriu Ma numesc marius si lucrez de 2 ani intr-o companie aeronautica. am inchiat cu firma urmatoarele contracte : - un contact individual de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Demisie sau desfacerea contractului? mishi mishi firma la care lucrez are 6 puncte de lucru in oras.am fost angajata pe un punct,apoi mutata(dupa 6 luni)pe un alt punct nou de lucru si de aici delegata pe la ... (vezi toată discuția)