avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Sunt casatorita cu cetatean italian in Romania.De 2 ani si jumatate suntem despartiti si eu traiesc in Romania,pot sa cer divortul aici?
Da, asa as zice si eu...
Dar, dreptul poate fi vast...
Daca s-a judecat anterior si se afla nu ar fi deloc vesela problema.
Cred ca ar trebui bine gandit mai inainte de a se actiona...deoarece dreptul este vast...:)
SECŢIUNEA 1
Căsătoria

Art. 2600

Legea aplicabilă divorţului

(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;

b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;

c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;

e) legea română, în toate celelalte cazuri.

(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.

(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi.

Parerea mea este ca nu este de competenta instantelor din Romania,daca ne raportam la art.2600 pct.1 lit.b,si daca sotul inca traieste in Italia la ultima resedinta comuna.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am avut avocata...si acum am alta...Dumneavoastra cum credeti ca trebuie pusa problema de la inceput?

Aici in tara,in jud. Caras-Severin unde am incheiat si casatoria.De casatorit ne-au casatorit dar de divortat nu vor.Nu mai am cuvinte!!!


Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Eu va multumesc frumos pentru raspunsuri.Daca ar fi sa divortez in Italia,eu nu am pe nimeni acolo nici posibilitati de nici un fel pt.o astfel de infruntare mai ales ca am si un copil mic.As pierde din start copilul.Am plecat de la sot pt.ca era violent,am acte doveditoare!Oare de ce nimeni nu tine cont de asta,sunt cetatean roman,chear nu am nici un drept tinand cont de imprejurimile princare am plecat de la sot?Deci tot in gura lupului ma trimit...numai bine in Italia nu am casa,nu am masa si adio la copil!!!Va rog ajutati-ma ce as putea sa fac sa se judece aici!!!
Art.607 Cod procedura civila :Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căruia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are domiciliul reclamantul.
"Domiciliul" este intrepretat in practica judecatoreasca si in doctrina, drept locul in care locuieste efectiv partea, deci ar fi competenta chiar Judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul in Romania
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort in italia ContSters252837 ContSters252837 pot divorta in italia daca sunt casatorit in romania? (vezi toată discuția)
Divort cu minori-italia dana 50 dana 50 o familie de tineri casatoriti (6ani de casnicie) au plecat acum 3ani impreuna cu 2copiii minori ai lor in italia,acolo casnicia lor a luat sfarsit iar tanara ... (vezi toată discuția)