avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesorala fara unul dintre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesorala fara unul dintre mostenitori

Tatal si fratele meu au deschis succesiunea in urma decesului mamei mele fara sa ma anunte. Au facut dezbaterea succesorala fara sa ma citeze.

Intentia mea era sa nu deschid succesiuena decat la decesul ambilor parinti, dar acum, dupa decesul tatalui, cand am vrut sa deschid suscesiunea, am constatat ca deja succesiunea dupa mama mea fusese facuta.

Ce pot face ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 23:02, 16 Mai 2012
S a eliberat certificat de mostenitor? Daca da, inseamna ca ati fost declarat strain de succesiune. Cand a decedat mama dvs? V ati exercitat dreptul de optiune succesorala in termen, 6 luni de la deces pe VCC si 1 an pe NCC.
Daca nu inseamna ca ati fost declarat strain de succesiune sau renuntator prin neacceptare, caz in care repunerea in termen este foarte dificila pt ca se face in anumite conditii...si de catre instanta.
Angajati va un avocat pentru aceasta.
Joha a scris:

S a eliberat certificat de mostenitor? Daca da, inseamna ca ati fost declarat strain de succesiune. Cand a decedat mama dvs? V ati exercitat dreptul de optiune succesorala in termen, 6 luni de la deces pe VCC si 1 an pe NCC.
Daca nu inseamna ca ati fost declarat strain de succesiune sau renuntator prin neacceptare, caz in care repunerea in termen este foarte dificila pt ca se face in anumite conditii...si de catre instanta.
Angajati va un avocat pentru aceasta.

Asta ar insemna ca oricare mostenitor/mostenitori de rea-credinta pot exclude pe unul dintre mostenitori printr-o dezbatere fara citare!? De vreme ce notarul NU m-a citat, ce valoare poate avea asa-zisa dezbatere ?

Problema este ca am constatat ca mi s-a incalcat cota rezervatara, adica anterior decesului mama a donat un imobil fratelui, deci a existat un interes clar sa NU fiu citat, tocmai pentru ca avea ceva de ascuns, respectiv cota rezervatara afectata.

Aproape ca mi se pare ca intra in sfera penala.

Orice sfat mi-ar fi de folos, evident ca voi apela la un avocat, dar as vrea sa stiu cum stau, totusi.
Daca dezbaterea s a finalizat cu eliberarea certificatului de mostenitor trebuie sa mergeti in instanta sa cereti anularea acestuia.
Joha a scris:

Daca dezbaterea s a finalizat cu eliberarea certificatului de mostenitor trebuie sa mergeti in instanta sa cereti anularea acestuia.

Desigur, merg in instanta. Dar cum sa obtin eu acel "certificat de mostenitor" pentru ca e clar ca fratele a "lucrat" pe ascuns. Nu-mi da nici un act, eu am aflat pur si simplu, dar nimeni nu vrea sa-mi dea nici un act, evident.

Cum pot afla ce notar a facut actele si mai ales, cum il pot determina sa-mi dea un act pe care eu sa-l atac in instanta!? Am banuiala ca este acelasi notar care a intocmit actul de donatie care imi incalca dreptul rezervatar. Din fericire, am acest act de donatie intre mama si frate.

Evident, apelez la un avocat, dar pot cere avocatului sa se ocupe si de identificarea actelor lipsa, sau cele care imi sunt ascunse ?? Sau avocatul face numai cererea de chemare in judecata ?
Buna ziua. Tb sa investiti instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect anularea certificatului de mostenitor emis. Mai multe informatii obtineti de la aparatorul ales.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mamymeu82 mamymeu82 mama mea a decedat in dec 2010,atunci tatal meu si doi frati au fost la notar si au facut succesiune,suntem 5 frati de toti ce s a intamplat cu partea noastra ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)
Succesiune gigidiri gigidiri In urma decesului tatalui am fost repartizati unui notar pentru succesiune.Aceasta s-a realizat in 2005 fara participarea unui membru (verisoara infiata de ... (vezi toată discuția)