avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN-tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN-tagada de paternitate

Buna seara!Am si eu nevoie de un sfat.Tatal meu vitreg are o fata recunoscuta din fosta casatorie,iar ulterior a aflat ca aceasta nu ar fi fiica sa,ci a altui barbat.Daca cere un test ADN si demonstreaza faptul ca nu este fiica sa,ea ar mai avea drepturi asupra a ceea ce detine el?Ce imi recomandati ?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:29, 17 Mai 2012
Tagada paternitatii

Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se înlăturarea prezumţiilor de paternitate analizate în cele ce preced.

Tagada de paternitate desemnează acţiunea prin care soţul femeii căsătorite care a născut un copil, urmăreşte să răstoarne în justiţie prezumţia de paternitate care operează împotriva sa.

Modificarile aduse Codului Familiei de catre Legea nr. 288/2007, confera calitatea de titular al actiunii in tagada paternitatii atat sotului mamei, cat si copilului sau chiar mamei acestuia, actiunea putand fi, in toate cazurile, continuata de catre mostenitori, cu conditia ca titularii acesteia sa nu fi renuntat la actiune sau aceasta sa nu se fi prescris.

Când acţiunea este intentată de către soţul mamei copilului, calitatea de pârât o are copilul a cărui paternitate se tăgăduieşte. Dacă acesta este lipsit de capacitate de exerciţiu deci are vârsta de până la 14 ani, va fi reprezentat de mamă sau, după caz de tutore. În caz în care copilul moare în timpul procesului, acţiunea va fi continuată împotriva tutorelui

Dacă acţiunea este intentată de către mama copilului, calitatea de pârât o are soţul mamei;

Dacă acţiunea este intentată de către copil, calitatea de pârât o are prezumtivul tată.

Scopul acţiunii în tăgada paternităţii este nu numai acela de a înlătura prezumţia de paternitate care nu corespunde adevărului,ci si acela de a da posibilitatea copilului de a-şi stabili adevărata sa filiaţie.
Dar aceasta actiune poate fi intentata si in calitatea de fost sot?
Eu cred ca tatal are o mare problema cu termenul de introducere a actiunii.
Ar fi recomandabil sa nu deschida proces fara avocat pt ca poate pierde si daca are dreptate.
Deci cel mai recomandat ar fi sa apeleze la un avocat?
Pentru a se informa in concret ce sanse are in caz de proces asa ar trebui sa procedeze.
Daca deschide aiurea procesul il va pierde si va plati si cheltuiel de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate JulieC JulieC Ma adresez dumneavoastra cu o problema delicata. Sunt despartatita in fapt de fostul meu sot de doi ani de zile. Sunt intr-un proces de divort de in faza de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pensie alimentara mdc12ax mdc12ax Sunt intr-o dilema acum ceva timp am aflat ca am un copil... caz in care sub presiune l-am recunoscut. Am facut un act notaial prin care ma obligam sa ii ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)