avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Liberul profesionist
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Liberul profesionist

Buna ziua! Am o intrebare legata de calitatea de liber profesionist. Am inteles ca exista mai multe diferente intre liberul profesionist si PFA, in sensul ca cel dintai nu trebuie sa plateasca seria aceea de taxe (pensii, sanatate sau impozit). Nu cunosc prea multe detalii si v-as ruga frumos sa ma lamuriti in aceasta privinta. O a doua intrebare ar fi daca imi pot "transforma" calitatea de PFA in liber profesionist si o ultima s-ar concentra pe PFA-ul care nu este productiv. Eu, ca si traducator, poate ca nu am comenzi intr-o luna si atunci nici profit. Trebuie sa platesc in continuare cei 232 lei la pensii? Va multumesc frumos si va doresc o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 14:30, 21 Mai 2012
Intre profesia libera si PFA nu exista diferente din punct de vedere al impozitelor si taxelor, declaratiilor si evidentei. Diferente exista in aceea ca in cazul profesiei libere inregistrarea se face numai la fisc si nu are obligatia folosirii casei de marcat. CAS este obligatorie daca veniturile sunt mai mari de 8468 lei/an.
In cursul anului se fac plati anticipate pe baza declaratiei 220 privind veniturile estimate, depusa la fisc, iar in anul urmator se depune declaratia 200 pentru regularizarea platilor in plus sau minus.
Nu se poate transforma PFA in profesie libera.
Din cunostintele mele nici la PFA nu este necesara casa de marcat...Spuneti-mi totusi...in cazul profesiei libere, cheltuielile se pot deduce? ajuta asta la ceva sau oricum impozitul e calculat pe venit?
Multumesc
PFA nu este exceptat la obligativitatea folosirii casei de marcat, daca livrarile si prestarile se fac catre populatie.
În cazul profesiei libere, cheltuielile se pot deduce conform prevederilor art. 48 din Codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pensii, sanatate pfa slade_green2000 slade_green2000 Buna ziua. Mi-am deschis un PFA si am inteles ca trebuie platite taxe de 10,5% si 5,5% pentru pensii si casa de sanatate. As vrea sa stiu daca aceste taxe se ... (vezi toată discuția)
Administrator - pfa Georgeta_AC Georgeta_AC Buna ziua! Administratorul de la asociatia din care fac parte este angajat ca PFA. Eu sunt cenzor in cadrul asociatiei.Nu am avut niciodata tangente cu ... (vezi toată discuția)
Plata impozit si taxe pfa Silvasanu Silvasanu Buna seara, Am o rugaminte la d-voastra: imi deschid in urmatoarele zile un PFA avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea de obiecte ... (vezi toată discuția)