avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Invenþie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Invenþie

am o idee despre o inventie si nu stiu ce sa fac cu ea pt ca nu am bani sa incep un proiect si nici nu ma pricep indeajuns sa fac un proiect si mie teama sa spun cuiva ca nu cumva sa mio fure si stiu sigur ca ar avea succes dar sunt constient ca nu voi putea face nimic pt a concretiza ideea mea dar macar incerc ,asa voi avea constiinta impacata ca am incercat sa fac ceva, dar probabil mai devreme sau mai tarziu cuiva ii va tresari aceeasi idee si poate va avea cele necesare sa inceapa proiectul si omenirea va beneficia de aceasta inventie.
Cel mai recent răspuns: alxfirst , utilizator 10:16, 9 Iunie 2012
Buna ziua,

ce pot sa va spun este faptul ca pentru persoane fizice, cu venituri ff mici, legea prevede un nivel al taxele de numai 20%, adica aproximativ 240 lei.
Cu putin efort si documentare in baza de date de inventii OSIM, daca apreciati ca ideea dvs. este de succes, eu cred ca merita sa incercati.
Puteti apela la rude, prieteni sau prin diverse alte cai pentru a intra in posesia aceastei sume.
Din pacate nimic nu se face fara efort si chiar risc.
Un lucru este cert, intati documentati-va sa aveti un grad de certitudine cat mai mare asupra originalitatii inventiei.
Sa nu plecati de la ideea ca daca nu exista pe google sau in magazine, inventia nu este brevetata. Va puteti insela.
Documentati-va in bazele de date specializate osim. ro, www.wipo.int, www.espacenet.com, etc.,
Oricum, aveti drept de folosire exclusiva doar in tarile in care aveti acoperire. Daca faceti o aplicatie internationala la WIPO, alegeti tari in care doriti protectia. Pentru fiecare platiti taxe. Deci sumele sunt mari.
Gasiti aici pentru fiecare tara : [ link extern ]
Cum am mai spus, ideea nu conteaza atat cat conteaza implementarea. Daca realizati ideea si functionalitatea ei este mai buna ca a replicilor, veti avea de castigat.
Daca doriti sa inregistrati patent puteti vorbi cu avocati, dar cu persoanele tehnice folosite la implementare trebuie sa aveti acord de confidentialitate.
Este foarte posibil ca ideea sa fie deja inregistrata, bazele de date pentru patente si sunt stufoase, puteti cere doar cercetare documentara pentru a afla daca elemente ale ideii dumneavoastra sunt deja inregistrate.
Cel mai bine pentru intreprinderi de marime mica e sa va protejati in alt fel. Open source cu licenta publica. In acest mod, implementarea dumneavoastra conteaza, iar prin publicarea ideii alte persoane nu vor mai putea inregistra acceasi idee sa va interzica apoi folosirea.

Oricum, o cercetare in domeniu trebuie, altfel s-ar putea sa pierdeti timpu sa reinventati roata, ideile inregistrate nu trebuiesc puse in aplicare, pot fi tinute in sertar (si poate fi formulata si dibaci astfel incat de exemplu cand cautati "minge fotbal" sa nu gasiti, dar sa fie denumita "obiect sferic sub presiune"). Si apoi va ptueti trezi dat in judecata de o persoana care are un drept asupra acestei idei.

Multe eforturi de cercetare si dezvoltare se pierd prin aceasta "reinventare a rotii".

Aveti mai multe sanse de succes daca luati calea publica, sa spuneti tuturor ideea dumneavoastra, sa obtineti sprijin, sponsorizari (exista evenimente de start-up, seed money, etc) decat sa o tineti pt dumenavoastra, sa va descurajati de costurile de protejare si sa nu mai implementati pana la urma nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Proprietate intelectuala&patentare ana.roxana ana.roxana buna ziua Ma poate ajuta cineva cu informatii referitoare la procedura de patentare a unei inventii? ce ar trebui sa fac sa aflu daca inventia exista deja ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)