avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intr-un proces cu angajatorul si alaturi de cei de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intr-un proces cu angajatorul si alaturi de cei de la CNCCD

cat de mult ajuta un ONG daca ai un proces cu fostul angajator? fostul angajator solicita anularea unui act administrativ ( hotarare a consiliului pentru combatarea discriminarii) si ma gandeam sa vorbesc si cu un ONG care sa vina la proces sa si faca loby alaturi de cncd si mine).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: iosif.kramar , utilizator 18:05, 18 Iunie 2012
Pentru ca ONG-ul mentionat de dvs. sa obtina calitatea de parte in proces, trebuie sa depuna o cerere de interventie. Cererea trebuie sa cuprinda motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si justificarea, plus argumentarea acestui demers. Dupa ce instanta asculta partile si intervenientul, instanta hotaraste asupra incuviintarii in principiu a cererii de interventie sau indica textul de lege in baza caruia respinge cererea.
Intervenientul va trebui sa achite si taxa de timbru.

Pentru a fi pe deplin edificat, va dau si textele de lege din Codul de Procedura Civila, care va intereseaza:

Art. 49 - Oricine are interes poate interveni intr-o pricina ce se urmeaza intre alte persoane.
Interventia este in interes propriu cand cel care intervine invoca un drept al sau.
Ea este in interesul uneia din parti cand sprijina numai apararea acesteia.

Art. 50 - Cererea de interventie in interes propriu va fi facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata.
Ea se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor.
Cu invoirea partilor, interventia in interes propriu se poate face si in instanta de apel.

Art. 51 - Cererea de interventie in interesul uneia din parti se poate face chiar inaintea instantei de recurs.

Art. 52 - Dupa ascultarea partilor si a celui care intervine, instanta va hotari asupra incuviintarii in principiu a interventiei.
Incheierea nu se poate ataca decat o data cu fondul.
Dupa incuviintarea in principiu, instanta va dispune comunicarea interventiei si, in cazurile in care intampinarea este obligatorie, va fixa termenul in care aceasta va trebui depusa.

Art. 53 - Cel care intervine va lua procedura in starea in care se afla in momentul admiterii interventiei; actele de procedura urmatoare se vor indeplini si fata de cel care intervine.

Art. 54 - In interventia facuta in interesul uneia din parti, cel care intervine poate face orice act de procedura care nu este potrivnic interesului partii in folosul careia intervine.

Art. 55 - Interventia se judeca o data cu cererea principala. Cand insa judecarea cererii ar fi intarziata prin interventia in interes propriu, instanta poate hotari despartirea ei spre a fi judecata deosebit.

Art. 56 - Apelul sau recursul facut de cel care intervine in interesul uneia din parti se socoteste neavenit, daca partea pentru care a intervenit nu a facut ea insasi apel sau recurs.
Sectiunea a II-a Chemarea in judecata a altor persoane

Art. 57 - Oricare din parti poate sa cheme in judecata o alta persoana care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca si reclamantul.
Cererea facuta de parat se depune o data cu intampinarea. Cand intampinarea nu este obligatorie, cererea se va depune cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Cererea facuta de reclamant se depune cel mai tarziu pana la inchiderea dezbaterilor inaintea primei instante.
Cererea va fi motivata si se va comunica atat celui chemat, cat si partii potrivnice. La exemplarul cererii destinat celui chemat se vor alatura copii de pe cererea de chemare in judecata, intampinare si de pe inscrisurile de la dosar.

Art. 58 - Cel chemat in judecata dobandeste calitatea de intervenient in interes propriu, iar hotararea ii va fi opozabila.

Art. 59 - In cazul prevazut de Art. 58, cand paratul chemat in judecata pentru o datorie baneasca recunoaste datoria si declara ca voieste sa o execute fata de cel care isi va stabili judecatoreste dreptul, el va fi scos din judecata daca depune suma datorata.
In acest caz, judecata va urma numai intre partea reclamanta si cel chemat in judecata.
multumesc frumos. eu doaream numai sa-mi faca loby. nimic in plus,
Art. 28 din OUG nr.137/2000
(1) Organizatiile neguvernamentale care au ca scop protectia drepturilor omului sau care interes legitim în combaterea discriminarii au calitate procesuala activa în cazul în care
discriminarea se manifesta în domeniul lor de activitate si aduce atingere unei comunităti sau unui grup de persoane.
(2) Organizatiile prevăzute la alin. (1) au calitate procesuala activa si în cazul în care
discriminarea aduce atingere unei persoane fizice, la cererea acesteia din urma.
Multumesc frumos din nou. Nu stii ce m-as face fara dvs. Sa dea Domnul sa iasa bine.
saptamana viitoare am a doua infatisare cu angajatorul si cei de la discriminare. prima oara s-a amanat. avocatul a disparut pur si simplu si ma gandeam daca nu voi da de el(!) ce as putea face? am materiale de depus si concluzii cu care sa ma apar si ce as putea face EU in acest caz?
as putea sa le depun saptamana viitoare direct la proces eu? sau sa aman, dar cum se face? nu-mi vine sa cred ca a disparut avocatul asa pur si simplu.
din nou va multumesesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot solicita? bufa bufa Reclamantul poate cere instantei de recurs,prin intimpinare,ca ea sa solicite sa fie depusa o cerere de interventie in interesul paratului unei persoane ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie inregistratnou inregistratnou Ma aflu intr-un proces de contestatie la executare care se afla in faza de recurs, la tribunal, am termen in cateva saptamani! Poate o ruda de a mea, spre ... (vezi toată discuția)
Data in judecata de doua ori pt acelasi lucru viodon2000 viodon2000 Buna ziua. Vecinul meu m-a dat in judecata in 2006 pt. obligatia de a demola 2 stalpi care sunt pe proprietatea lui( au fost facuti cu acordul verbal al ... (vezi toată discuția)