avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Art. 82 din Legea nr. 263/2010 este de imediata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Art. 82 din Legea nr. 263/2010 este de imediata aplicare?

Bună seara,
La data de 01.01.2011 indeplineam condiţiile de trecere de la pensie de invaliditate (sector agricol), la pensie pentru limită vârstă. Pentru că H.G. nr. 287/2011(art.136) a fost publicat la data de 28.03.2011, casa teritorială de pensii efectuează trecerea la pensie pentru limită vârstă in iulie 2011.Intrucât benficiam şi de pensie urmaş(sector stat), s-a creat un debit reprezentând pensie invaliditate agr.pentru perioada 01.01.-01.08.2011.
In opinia dvs., prevederea art. 82 din l. nr. 263/2010 era de imediată aplicabilitate, sau trebuia aşteptată emiterea H-G-nr. 257/2011, aşa cum susţine casa de pensii, acesta fiind motivul intârzierii incetării plăţii pensiei inv. agr.? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: m.marinesco , utilizator 09:29, 18 Mai 2012
m.marinesco a scris:
In opinia dvs., prevederea art. 82 din l. nr. 263/2010 era de imediată aplicabilitate, (...)?

Raspunsul nu poate fi decat "da". Si dvs. si eu stim foarte bine ca un act normativ produce efecte de la data intrarii lui in vigoare. Problema de natura practica a fost inexistenta aplicatiei informatice utilizate la calculul punctajului mediu anual. Aceasta aplicatie reflecta intocmai prevederile din HG nr. 257/2011. Deci, teoretic, trecerea la pensie pentru limita de varsta trebuia facuta imediat dupa data de 1 ianuarie 2011, insa practic pana in aprilie-mai 2011 nu a existat aplicatie informatica cu ajutorul careia sa se faca trecerile, sa se emita decizii de pensie conform Legii nr. 263/2010 etc. Aceasta este realitatea.
Vă mulţumesc.Omisesem cauza reală a int'rtierii aplicării legii., legată de lipsa noilor programe informatice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuirea medicalã periodicã a beneficiarilor de pensie de invaliditate cilibiacristina cilibiacristina as dori sa stiu nr ordonantei de urgenta care prevede ca pensionarii cu pensie de invaliditate care nu au stagiul complet de cotizare trebuie reexaminati pana ... (vezi toată discuția)
Cand va fi emisa decizia de pensie? niconicu niconicu va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare am depus dosaru de pensie in data de 28 12.2010 si nici pana la ora actuala nu am primit decizia de ... (vezi toată discuția)
Pensie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, mama mea are pensie pentru limita de varsta de 704 lei si pensie de invaliditate de 375 lei. Astazi a primit o decizie prin care i se spune ca ... (vezi toată discuția)