avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Buna seara va rog sa_mi spuneti cine ar trebui sa plateasca cursul de igiena daca ni se cere la institutia unde lucrez :angajatorul sau angajatul' In alte institutii se plateste de catre angajator. DAR analizele anuale pentru personalul din alimentatia publica cine suporta costul analizelor. va multumesc
Cel mai recent răspuns: cucuvea , utilizator 21:31, 29 August 2012
Nu este obligatoriu ca acele cursuri sa fie platite de catre angajator ... In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta (art.197 alin.1 C.mun.).
nici salariatul nu i obligat sa se formeze pe banii sai... in invatamant e deja ceva obisnuit...da Ministrul un ordin si invatatorul trebuie pe banii sai sa se 'formeze" profesional pentru a fi....profesor
desi exista ARTICOLUL 10
CARTA SOCIALA EUROPEAN – REVIZUITA

3. sa asigure sau sa favorizeze, în functie de necesitati:
a) masuri corespunzatoare si usor accesibile în vederea formarii lucratorilor
b) masuri speciale în vederea recalificarii profesionale a lucratorilor adulti,
necesare ca urmare a evolutiei tehnice sau a unei orientari a pietei muncii;

Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
arhontele, utilizator
Codul Muncii prevede:
Art.194.
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.

In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore,cf. art.157Codul Muncii.


Acel curs de igiena ar trebui sa se inscrie in programul de formare profesionala organizat si platit de catre angajator in conditiile aratate .


Cat despre analizele medicale despre care vorbiti,cf.art7 din HG355/2007:

Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Da,dar angajatul nu poate fi obligat sa se formeze pe banii sai....si nici sa fie concediat pentru ca nu s -a format pe "lovelele " sale pentru a indeplini conditiile de studii! Daca angajatorul nu asigura fondurile pentru a asigura formarea obligatorie o data la 2 ani atunci conditia trebuie sa fie considerat indeplinita de catre angajat!
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
arhontele, utilizator
Nu sunt de acord cu acest punct de vedere.Angajatul nu poate fi obligat sa se formeze pe banii sai.Daca angajatorul nu-si respecta obligatia prevazuta legal,angajatul il poate actiona in instanta.

Alte discuții în legătură

Curs DiaDia21 DiaDia21 Buna ziua, Sunt angajata intr-un laborator de anatomie patologica pe postul de biolog. La angajare mi s-a spus ca voi urma un curs de citologie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt as.medical principal pl si lucrez intr-o sectie ... Angela1966 Angela1966 Buna ziua! Sunt as.medical principal PL si lucrez intr-o sectie cu paturi (cardiologie) in cadrul unui Spital Municipal. Lucrez de peste 35 de ani si as avea ... (vezi toată discuția)
Curs specializare dinescucornelia dinescucornelia Buna ziua! Sunt asistent medical generalist, dar sunt incadrata in sectia de medicina fizica si recuperare, unde am intrat prin concurs in decembrie 2015, ... (vezi toată discuția)